Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2013 14:51:39 - vladislav mrákota

Je třeba posoudit obě strany mince

Co říkáte na to, že chce ministryně práce zvýšit minimální mzdu všem pracujícím kromě lidí se zdravotním postižením?není to diskriminace?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2013 19:54:25 - Božena Sekaninová
 Ano, z určitého úhlu pohledu se toto opatření může zdát jako diskriminační vůči jedné skupině populace. Jenže je třeba se na ně podívat i z druhé strany a tou je fakt, že zvýšení minimální mzdy může vést k propouštění  některých zaměstnanců, zvláště s těžším zdravotním postižením.

V tomto směru se ztotožňuji s názorem Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených, kteří již dlouhou dobu žádají o systémové a komplexní řešení. Ruku v ruce s opatřením zvyšujícím minimální mzdu by mělo dojít k úpravě §78 Zákona o zaměstnanosti, vymezující příspěvky na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, je třeba dokončit úpravu kategorizace této skupiny včetně způsobu posuzování i včetně znovuzavedení statusu OZZ (osoba zdravotně znevýhodněná). Současně by mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí řešit zvýšenou podporu služeb jako jsou sociálně terapeutické dílny či sociální rehabilitace.