MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2013 10:22:54 - Maláčková

Pan Klíma se rozhodl podle svého uvážení

Co si myslíte o záměru pana Klímy, který vyzývá slavné, aby dali svůj důchod seniorům, kteří trpí? Nepřijde vám to paradox - důchodci budou podporovat důchodce? A není to pro vás známka toho, že stát selhal? A ještě jedna věc by mě zajímala, za komunistů na důchody bylo a důchodový fond byl – kam se peníze poděli? A kam podle vás tento stav spěje? Vždyť důchodci neměli šanci se bránit. Spořili v průběžném systému s tím, že jim to zaplatí důchod a mladí, kteří sice mají možnost si spořit zase, nemají z čeho, protože vše zdražujete, daně se zvyšují…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2013 15:40:02 - MUDr. Jitka Chalánková

Stát vůbec při výplatě důchodů neselhává ani jedinou korunou. Důchody jsou vypláceny v souladu se zákonem. Jedná se o mandatorní výdaj státního rozpočtu. Pro výplatu důchodů slouží důchodový účet, t.č. tedy žádný fond / pokud nejde o penzijní připojištění/. Tento účet je naplněn odvody na důchodové pojištění v současnosti pracujících poplatníků. Navíc je bohatě sanován z jiných příjmů státního rozpočtu- v současnosti již příspěvek ze státního rozpočtu překročil 40 mld korun, příští rok to bude přes 50 mld korun.

Průběžný pilíř financování důchodů vznikl znárodněním osobních fondů zaměstnanců na počátku padesátých let. Od té doby již žádný fond důchodů v České republice neexistuje. Důchody jsou vypláceny z odvodů toho času pracujících občanů. Výdaje na odvody na sociální a zdravotní pojištění jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě.