ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.06.2013 9:23:34 - Vítězsalv M.

Na otázku není jednoduchá odpověď

Nečas podal demisi vláda chce ale přesto sehnat v PS 101 podporu a sestavit novou vládu. Myslíte si, že se ji to podaří, a že by takovou vládu podpořil prezident? není to jen z bláta do louže? Pokud se nemýlím, tak předsedou by měl být opět člen ODS

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2013 13:48:08 - RSDr. Josef Nekl
V prvé řadě je pro naši republiku dobré, že vláda Petra Nečase je v demisi a že nastal proces politického východiska ze současné - kolikáté už? - krize vlády. V tomto týdnu budou určitě probíhat horečná jednání v dosavadních vládních stranách a mezi špičkami koaličních partnerů, jak z toho ven. Určitě bude jejich snahou získat podporu 101 poslanců k tomu, aby mohli sestavit novou (rekonstruovanou) vládu a pokusit se dovládnout do konce volebního období - jara 2014. Už nyní je jasné, že i za cenu nových nabídek budou lákat k podpoře některé nezařazené poslance. Pravděpodobnost, že se to podaří je podle mě nemalá. A že je to řešení, charakterizované rčením "z bláta do louže" je více jak jasné. Současná vládní koalice nejen díky tomu, co se děje v posledních dnech, ale dle mého názoru a názoru členů klubu KSČM dlouhodobě nemá v čele nejvyšší exekutivy co dělat. Čím dříve skončí, tím méně škod ještě napáchá. Například současná krize tlačí dolů ceny akcií zejména v polostátních podnicích. 
Jaké bude řešení v současném stavu může rozhodujícím způsobem ovlivnit prezident republiky Miloš Zeman. Když vycházím z jeho předvolebních prohlášení, ukončení činnosti vlády současné vládní koalice byla jeho priorita. Jsem proto zvědavý, jak se zachová. V každém případě jsem se společně s poslanci mého poslaneckého klubu svým podpisem připojil k žádosti předsedkyni Poslanecké sněmovny ke svolání mimořádné schůze s programem "Rozpuštění sněmovny". Pokud tento návrh získá ve sněmovně při jednání mimořádné schůze 120 hlasů, sněmovna ukončí svou činnost v tomto volebním období a umožní prezidentu republiky vyhlásit nové volby. Volby se podle zákona musí konat do 60 dnů od rozpuštění sněmovny. Předpokládám, že mimořádná schůze by se mohla konat v polovině července 2013 a volby do poloviny září 2013.