Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2013 13:18:03 - Mrakovic

RE: Reakce na právo volby

Uvádíte: "Je nepochybné, že rozhodovací pravomoc o návrzích na jmenování profesorem musí mít vědecké rady univerzit, nikoli prezident."
Má nějaké právo president, nebo je jen "povinnost" se podepsat. Respektují i akademici pozici presidenta? Pokud má někdo rozhodovací pravomoc, měl by mít i podpisovou povinnost a tím i nést odpovědnost. Je jednoduché se rozhodnout bez odpovědnosti za jmenování. "Já nic, já muzikant, podepsal to president, mi jsme mu jen navrhli" Ze cti se tu zavedla povinnost, kterou je možné stíhat právně? Ale takhle se vyjádřili akademici, jestli neučiní právní kroky. Nemáte pocit, že tady něco selhalo? Když se Zeman jen vyjádřil, že s tím bude mít problém, nasadili všichni Zemanovi psí hlavu. Kde jsou akademici a studenti dnes, když je ze strany vládní garnitury říkáno, že amorální jednání není v trestné - tedy dál se všichni chovejme v životě amorálně, protože to tak chodí v politice. Pokud chcete aby podepisoval president, nechte mu i to právo se v tom rozhodnout

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.07.2013 15:29:42 - Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA
 Vážený pane Mrakoviči,
udělení akademického titulu profesor je rozhodnutím vědecké rady na základě odborné a pedagogické činnosti akademika ucházejícího se o profesorský titul. Náš vysokoškolský zákon formální ceremonii přenechává prezidentovi, činí tak z tohoto finálního aktu vysoce společensky významný okamžik a dodává punc vážnosti získanému titulu. V tomto smyslu jsem přesvědčena, že role prezidenta je symbolická a deklaratorní.
S přátelským pozdravem
Anna Putnová