ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2013 16:18:47 - tina marková

Skarty

Co přesně řeší váš návrh na obnovení sKaret jako karet ke zvláštnímu účtu. Stejně budu muset kartu mít a ochraně osobních údajů ani nemluvě

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.07.2013 12:19:04 - Lenka Kohoutová

Dobrý den, vážená paní Marková,

návrh, který jsme podali, rozhodně není žádnou resuscitací sKarty, ke které jsem dlouhou dobu velmi kritická. Její zrušení vítám nejenom já, ale i klub ODS, tedy moji kolegové. Nikdo z nás nechystá žádné oživení sKarty.
Náš pozměňovací návrh má celkem tři základní roviny:

1) Chráněný účet – každá banka bude mít možnost zřídit chráněný účet a každý člověk, který bude chtít, si bude moci na takový účet nechat posílat své sociální dávky. Které budou chráněny před exekucemi. Tedy jediné, co jsem na tomto dosavadním systému kvitovala. Samozřejmě jsme si vědomi, že exekutor může některé dávky rovnou exekuovat a na účet jsou zasílány dávky již exekucí odečteny, základem je, že tento účet nelze exekutorem zablokovat. Nejde o nic jiného, než o to, co navrhovali různí poslanci od počátku, udělejme možnou ochranu určitého typu účtu u všech bank. Tedy libovolná banka si může takový typ účtů smluvně zajistit a každý občan, pokud bere sociální dávky se může svobodně rozhodnout, zda je pro něho takový produkt zajímavý. Pokud nikoliv, má svůj vlastní jakýkoliv účet, na který dostává sociální dávky, pokud účet nemá pochopitelně dostává finanční prostředky složenkou. Tedy nejde o žádnou výplatu prostřednictvím nějakého centrálního systému, který byl kritizován u sKaret.
Co se týká osobních údajů, šlo by o ryze soukromý vztah mezi tím, kdo si chce takový účet zřídit a bankovním domem.
Stávající účty by zanikly, pokud v nich nikdo nebude chtít pokračovat. V tomto ohledu by o postupu informoval úřad práce každého držitele karty dopisem. Je na každém, zda chce mít ochranu účtu proti zablokování exekutorem, či nikoliv. Žádná platební karta k takovému účtu by neměla specifický název a údaje, než jaké jsou na jiných platebních kartách. Stejně tak se ruší sKarta jako průkaz TP, ZTP a ZTP/P, tak jak je to v senátním návrhu.

2) Výplata mobility 2x ročně – k tomu není třeba žádného obšírného vysvětlování, opět něco, o čem jsme mimo jiné i spolu diskutovali nespočetněkrát a také se na tom shodli. Možná se časem dobereme i k výplatě této dávky jednou ročně.


3) Zpoplatnění složenek – v prvním i druhém návrhu, který šel z MPSV na vládu o opravě sKaret bylo zpoplatnění složenek. Dokonce i v pozměňovacím návrhu, který připravil panu poslanci Opálkovi legislativní odbor MPSV, avšak z tohoto byl zrušen. Jde o zpoplatnění složenek příjemcem, stejně jako je to u důchodů. POUZE u dávek vyplácených ze zákona o pomoci v hmotné nouzi tyto náklady nese stát. Protože v žádném případě nechceme oslabovat ty nejslabší.