Ministerstvo životního prostředí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2011 10:31:09 - irenka

Vyhlašování chráněných území

Dobrý den, přečetla jsem si o nápadu udělat z vojenského újezku Brdy chráněné území.Čím se vznik takového území řídí a jak dlouho přibližně trvá než se to všechno schválí? díky Irena

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.04.2011 14:45:33 - Ministerstvo životního prostředí
 Národní parky, jejich poslání a bližší ochranné podmínky  se vyhlašují zákonem. Chráněné krajinné oblasti (CHKO), jejich poslání  a bližší ochranné podmínky vyhlašuje vláda republiky nařízením. Národní přírodní památky a národní přírodní rezervace a jejich bližší ochranné podmínky se vyhlašují  vyhláškou Ministerstva životního prostředí (MŽP). Přírodní památky a přírodní rezervace mimo území CHKO se zřizují nařízením jednotlivých krajů. Přírodní památky a přírodní rezervace  na území chráněných krajinných oblastí se zřizují nařízením příslušné správy chráněné krajinné oblasti. Pro vyhlášení příslušné kategorie chráněného území je vždy nutné prokázat potřebu a  veřejný zájem na vyhlášení takové ochrany, odborně tuto potřebu podložit a poté projednat, včetně podmínek ochrany přírody v daném území a to s majiteli pozemků a dotčenými obcemi.

Dle názoru MŽP stačí k zajištění ochrany mimo vojenský újezd přírodní park, (který kraj následně vyhlásil). V tuto chvíli nemáme informace, že bychom v této lokalitě v dohledné době s CHKO počítali. V tomto území není ani ptačí oblast a rovněž Evropsky významné lokality (EVL)  jsou velmi malého rozsahu. Můžeme jednat o tom, zda s ohledem na jeho zachovalost a reprezentativnost podobný typ krajiny v soustavě CHKO potřebujeme a proč, ale není rozhodnuto, že MŽP zde o CHKO usilovat bude.   

Pokud se budeme pohybovat v obecné rovině, tak standardně se počítá s procesem pro vyhlášení CHKO v délce jeden a půl roku až dva roky, z toho cca 6 měsíců až 1 rok je příprava návrhu, vymezení, zpracování plánu péče, zjištění vlastníků a pak dalších 12 měsíců vlastní vyhlašovací proces (oznámení návrhu, podání námitek, vypořádávání připomínek, meziresortní řízení, Legislativní rada vlády, projednání ve vládě). U této druhé části jsou zákonem stanovené lhůty, které nelze zkrátit, i když můžeme předpokládat, že by při dohodě MŽP a MO mohl být proces jednodušší,  než v jiných územích s množstvím obcí, vlastníků a dalších zájmových skupin.