Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2011 13:24:11 - Vratislav Prokop

Neměli by jít všichni

Bárta, Kalousek, Nečas. Neměli by jít všichni?!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2011 9:04:45 - Ing. Karel Zvára, Ph.D.
 Z respektu k systému zastupitelské demokracie plyne, že respektujeme vůli voličů vyjádřenou volebním výsledkem v posledních parlamentních volbách. Systém parlamentní demokracie v ČR nepovažujeme v žádném případě za ideální. Na současném systému se nám nelíbí především:
  1. dotování politických stran formou "příspěvku za hlas" i "příspěvku na činnost politických stran" - strany, které mají lepší volební výsledek získávají přerozdělením (tedy i od voličů, kteří je nevolili) prostředky pro další reklamní kampaň a to jim pomáhá udržet se u moci,
  2. rozhodnutí delegátů občanů ČR (zákonodárného sboru) nepodléhá možnosti odmítnutí voliči - jednou zvolení politici si během jejich mandátu mohou dělat prakticky co chtějí bez možnosti, aby za svůj čin mohli nést okamžitou politickou odpovědnost (ztráta mandátu).

Ostatní nepříjemnosti považuji za důsledky. Těmi jsou například paternalistický přístup státu (kdy se stát plete i do věcí, které zasahují jen zúčastněné strany) nebo nehospodárné využití vybraných daní (korupce). Například korupci, dle mého názoru, nelze omezit jinak než omezením prostředků, se kterými stát hospodaří.

Pokud jde o názor Svobodných na změnu, navrhujeme:

  1. zrušit dotace politickým stranám,
  2. zavést institut lidového veta - tj. automatické odložení platnosti zákonodárných rozhodnutí (na místní i státní úrovni) do termínu, kdy by podle zákona bylo možné shromáždit dostatečný počet podpisů pro zahájení referenda o odmítnutí zákonodárného aktu; referendum, které by odmítlo takový akt by jej nejen zneplatnilo, ale zároveň by rozpustilo příslušný zákonodárný sbor (protože ten právě prokázal, že již nezastupuje voliče)

Paternalistického přístupu se nemůžeme zbavit v rámci Evropské unie, neboť sekundární právo (směrnice a nařízení Komise) je principem regulací v rámci Evropské unie, kterému se členské státy musejí přizpůsobit (směrnice musejí implementovat pod hrozbou sankce, nařízení vstupují v platnost i bez zásahu/posouzení/schválení národními parlamenty). Prvním zásadním požadavkem je konání referenda o vystoupení z Evropské unie (viz příslušné usnesení sněmu Svobodných).

Pokud jde o příčiny korupce a zvýhodňování jedněch před druhými, nezbývá nám než přesvědčovat o našem názoru veřejnost. Jako dobrý startovací bod doporučuji moji odkazovou stránku. Obsahuje velké množství odkazů na literaturu věnující se svobodě a pohledů filosofie i ekonomie.