ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.07.2013 10:30:36 - Petra Zánová

Protidrogová prevence

Pane senátore, zaměřujete se v rámci školství také na protidrogovou prevenci? Jak konkrétně? Podle mě zatím vše s čím vláda přišla selhalo. Já osobně vidím ale příčinu v hektické době, kdy rodiče na děti nemají tolik času, kroužky jsou dnes tak drahé, že na ně málo kdo má (obzvlášť díky výplodům současné ,,pravicové“ politiky) a děti si tak hledají zábavu sami. Druhá je věc je podle mě neustálé zdražovaní cigaret a alkoholu, přičemž se ale nelegální drogy nezdražují, atak jsou čím dál více dostupné.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2013 15:39:36 - Ing. Karel Kapoun
Vážená paní Zánová, myslím si, že školství a školy jako takové bojují proti drogám, co jim síly stačí. Na každé škole pracuje z řad učitelů metodik primární prevence, jehož náplní jsou šíření osvěty v protidrogové problematice, pohovory se žáky, mapování možných zdrojů šíření drog přímo na škole i náměty na smysluplné využití volného času dětí. Tento systém je dlouhodobě podporován vládou, potažmo ministerstvem školství. Sama jste však správně označila základní problém - rodiče v této hektické době nemají čas věnovat se svým dětem a mnohdy nevědí, jak tráví svůj volný čas a když to zjistí, tak už bývá většinou pozdě. Nelegální drogy jsou cenově proto tak dostupné, aby byly lákadlem pro nezletilé a umožnili dealerům vytvořit si síť drogově závislých, kterým pak postupně nabízejí dražší a "kvalitnější" drogy. V rámci ČR existuje řada organizací, které se snaží bojovat proti tomuto společenskému nešvaru. Náš školský senátní výbor i Senát PČR není k této problematice lhostejný a např. již třetím rokem poskytuje záštitu nad akcí "Cyklo-běh za Českou republiku bez drog". Tato akce je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Poukazuje na trýznivou neinformovanost na poli drogové prevence a volá po zvýšení drogové gramotnosti a osvěty v naší zemi. Společnost by neměla být k této problematice lhostejná a měla by využít všech možných nástrojů, jak především mládež ochránit před tímto zlem.