Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.07.2013 18:26:51 - A jéje

Ale pane prezidente

odpovídal jste na tento dotaz 8:58:58 - Antonín Neubauer. Jakže je to s tím volebním zákonem? Do parlamentu jsou přece voleny strany a jejich kandidáti, pokud byli zvoleni tuto stranu zastupují. Nebo,že by byli voleni kandidáti,kteří kandidují sami za sebe a pak vytvoří stranu, která postupuje do parlamentu? Jsem z toho jelen. Co na to Ústava ČR? Jednoznačně strana Lidem a představitelé této strany neprošli volbami a tudíž v parlamentu nemají co hledat. Mandát měli za Věci veřejné. Do voleb v roce 2010 vstupovalo přece 27 stran a hnutí a strana Lidem a její představitelé mezi nimi nebyla. Uspělo 5 stran a najednou jich v parlamentu máme 6. Tak kolik stran vlastně prošlo sítem voleb? Volební zákon je zákonem, u kterého neplatí co není zakázáno, je povoleno a nikde v něm nestojí, že si poslanci v parlamentu můžou libovolně vytvářet strany. Chápu Vás i Ústavní soud. Přiznat pravdu by byla katastrofa pro tento stát. Jste moudrý muž a Váš úhybný manévr byl opět brilantní, ale co dál ????

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2013 13:11:52 - Ing. Miloš Zeman
Dobrý den, Ústava České republiky stanoví, že volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení. Mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením. Poslanec složí slib na první schůzi Poslanecké sněmovny, které se zúčastní. Ústava také přímo uvádí, kdy mandát poslance nebo senátora zaniká. Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy. Poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech. Z výše uvedeného plyne, že řádně zvolený poslanec v Poslanecké sněmovně je povinen hlasovat a jednat v souladu se svým slibem a pokud jej poruší např., že hlasuje jinak než strana za kterou byl zvolen, pak je na voličích, zda jej budou znovu volit.