Ing. Josef Novotný st.

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.04.2011 12:12:17 - alvin

Trestní oznámení

Proč tak spěcháte s trestním oznámením na pana Kalouska, pane poslanče, už jste to trestní oznámení podal? Je to kvůli odpuštěné pokutě pro YI nebo jsou v tom i jiné věci? aleš

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.04.2011 11:13:03 - Ing. Josef Novotný st.
Vážený pane Aleši, k následujícímu tématu jsme vydali tuto tiskovou zprávu:
Poslanci VV podali trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s odpouštěcím procesem kolem dotačních titulů. Vedl je k tomu konkrétní případ firmy, která stavěla lanové centrum v Bystřici nad Pernštejnem. „Ta prokazatelně porušila téměř všechna pravidla při přidělení dotace. Úvěrový podvod potvrdil dokonce i soud, a stejně se nic nestalo. Firma nejenže dostala dotaci zpět, ale ministerstvo financí tomuto podnikateli dokonce odpustilo i vyměřené penále. Stát mu navrch dotoval jeho dlužné daně,“ upozorňuje Josef Novotný.
Podle poslanců VV je podstata problému v tom, že o prominutí milionů korun v souvislosti se zneužitými dotacemi rozhoduje několik úředníků ministerstva financí, a to v utajeném režimu a prakticky bez kontroly. „Máme podezření, že kvůli tomu stát ročně přijde o miliardy korun, neboť podle sdělení ministra Kalouska je takto odpuštěno 95 až 98 procent pochybení v souvislosti s dotacemi,“ uvádí poslanec Novotný s tím, že na tuto systémovou chybu upozorňoval ministra financí písemně už několikrát.
 „Ministr Kalousek dosud neudělal žádná opatření k nápravě. Dělá to na nás tedy dojem, že je v tom záměr, který ministerstvo maskuje ochranou starostů obcí, protože by je vracení dotací a penále zruinovalo. Jenže problémy kolem dotací nemají jen obce, ale i spousta privátních subjektů. Ty pak na ministerské velkorysosti vydělávají,“ obává se poslanec Josef Novotný. Současnou praxi poslanci VV považují za špatnou i proto, že stát pak nemá žádnou možnost, jak dlužné peníze dostat zpátky. „Žádáme proto o důkladné vyšetření a průběžné informování o tomto konkrétním případu zneužité a odpuštěné dotace,“ dodává poslanec Josef Novotný.