MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2013 0:16:53 - majormaixner

Církevní restituce

Dobrý den, mám prosím na Vás dva dotazy: 1) Připusťme, že restituovaný majetek, který bývalá vláda odevzdala do rukou jiného státu (Vatikán), je např. 1% rozlohy ČR (pole, lesy,..). To je podstatná část ČR. Připojíte se, jako slušný člověk a občan ČR, k petici, požadující obžalování dotyčných (Kalousek, Švancenberk, atd.) z vlastizrady? 2) U nás chodí do hospody obecní blb, který ohledně restitucí tvrdí, že církev si svůj majetek nenakradla, nýbrž ctihodní otcové chodili do práce o hodinu dřív než ostatní, obědy si nosili v kastrůlku a našetřili si tudíž majeteček. Štamgasti se mu kvůli tomuto názoru smějí, ale vzhledem k tomu, že od vysoce postavených vládců ČR slyším, že si církev ten majetek opravdu nenakradla (díky podporováním válek a odíráním věřících, atd.), tak jsem potají na jeho straně. Jak to vidíte Vy, prosím - má ten náš obecní blb pravdu, že si církev majetek nenakradla? Děkuji za odpověď a přeji Vám úspěšnou politickou kariéru ve prospěch ČR a slušných lidí. Příhoda

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.08.2013 18:13:05 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
1. vláda rozhodně nepředala restituovaný majetek do rukou jiného státu (Vatikán). Je to věcný i právní nesmysl.
Návrat majetků církvím a náboženským společnostem opakovaně potvrdil Ústavní soud, takže ne, nepřipojím. Právně i morálně byl tento akt správný.
2. Největším příjmem církví bylo darování majetku panovníkem (chcete-li tehedejším státem), darování panstvem (majiteli panství), dary věřících, obchodní činnost (kláštery byly významnými ekonomickými jednotkami, které dávaly lidem práci a zaváděly nové technologie, kolonizovali území, kultivovali je, zaváděli sociální, školskou a zdravotní péči. V posledních letech církve dostávají majetky předevšim jako dědictví, dary a ze sbírek. Některé církve se samofinancují.