MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2013 8:54:22 - Marek Matěj

Vazba KDU-ČSL na katolickou církev

Vážený pane Bělobrádku,

zajímalo by mě do jaké míry existuje v současné době spolupráce KDU-ČSL a katolické církve? Existuje i nějaké institucionální propojení?
Vaše názory jsou mi často blízké a v řadě věcí zastávám podobné stanovisko jako Vaše strana a uvažuji o tom dát Vám v nastávajících volbách hlas. Zastávám však názor, že náboženství je čistě soukromou věcí každého jednotlivce a katolická církev jako instituce je v mých očích pouze nátlakovou zájmovou skupinou sui generis a jakékoliv její angažování se v politice považuji za nežádoucí.
Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2013 14:56:25 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
 Pěkný den,
žádné institucionální propojení neexistovalo a neexistuje. Kněží mají politickou aktivitu zakázánu, proto nesmějí být ani členy stran. Pravdou je, že odhadem, protože žádná data nevedeme, je drtivá většina členů katolíky, máme mezi sebou i protestanty (např. předseda našeho senátního klubu P. Šilar), ale i agnostiky, kteří víru nemají. Takže propojení je pouze členstvím některých našich členů. Rozhodně nejsme částí církve a církev nás neovláda.