Ing. Jiří Petrů

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.11.2013 16:30:26 - michal potužný

důvěra

Pane poslanče, občané vám dali důvěru již podruhé. Máte ale vy nyní důvěru k vašim spolustraníkům? Asi víte kam směřuji. Dokážete si představit, že s nimi máte spolupracovat? stále se mluví o tom, že by měli odstoupit z vedoucích funkcí, ale nemyslíte, že poté, co lhali především voličům, by měli rezignovat i na funkci poslance? A ještě by mě zajímal váš názor na katastrofální výsledek strany, který puč upozadil, stejně jako to, že by měl rezignovat i předseda. jemu podle mě puč ve finále je prospěl. nemyslíte? Potužný

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.11.2013 17:00:34 - Ing. Jiří Petrů
To k čemu došlo v ČSSD byl přece předvídatelný krok a bylo jen otázkou, kdy k němu dojde. Musíme si však odpovědět na některé otázky. Proč členové sociální demokracie Škromach, Benešová, Dryml a další porušili usnesení ÚVV ČSSD, které podpořilo Jiřího Dienstbiera za prezidentského kandidáta a veřejně ho odmítli podpořit a vyzývali k podpoře Miloše Zemana už v prvním kole? Proč hned po prezidentské volbě mazali na hrad za prezidentem bez předsedy ? Proč ti  též lidé, tedy Hašek, Škromach, Benešová, Dryml a další hned dvě hodiny po jmenování Rusnokovy vlády vyzývali k podpoře této vlády, když ÚVV ČSSD přijal usnesení, že nepodpoříme vládu, která nevzejde z demokratických voleb ? Proč Hašek, Škromach, Tejc, Onderka a Bortel nerespektovali na posledním předsednictvu ČSSD usnesení ÚVV, které stanovilo lídra a kandidáta na premiéra Bohuslava Sobotku ? Proč nebyl vyhodnocen podíl na volebním výsledku volebního manažera, prvního místopředsedy a celého vedení ČSSD ?  Proč toto hodnocení neproběhlo na úrovni okresů a krajů? 
Protože jsem byl účasten tohoto dění, zcela odpovědně konstatuji, že předseda Sobotka byl vystaven nevybíravému jednání ambiciózního Michala Haška, který se už od brněnského sjezdu nemůže smířit s pozicí stranické dvojky. 
Hned po rozpuštění Poslanecké sněmovny začala tato skupina, tedy Hašek, Tejc, Onderka, Bortel a další přemýšlet o způsobu oslabení a následně odstavení předsedy Sobotky jako lídra. Vynaložili enormní úsilí na svolání krajské konference, která měla tyto personální změny provést. Podotýkám, že v době již probíhající volební kampaně. Znamenalo to svolání místních a okresních organizací, četná vyjednávání atd. Místo voleb se řešili personální záležitosti. To se jim však nepovedlo a nakonec byla krajská konference svolána  až na 30.listopadu. Co s tím? 
Tak se pokusíme o zvrat na ÚVV. Z médií je zřejmé, kdo to vše organizoval. Jihomoraváci proti jihomoravákovi ! Zase stejná jména Hašek, Škromach, Tejc, Onderka, Bortel. To se také nepodařilo, jen to ČSSD oslabilo před volbami. A už nám zbývá jen málo času. Je po volbách,  Sobotka bude pověřen sestavením vlády. Honem na Hrad. Zeman je však demokrat. Udělejte si pořádek v ČSSD a já Michala Haška pověřím sestavením vlády, ale ne, že to dopadne jako posledně. Také si Michale slíbil sehnání potřebných hlasů u přeběhlíků pro Rusnokovu vládu a jak to dopadlo. Jenom ČSSD.  Všichni si pamatují tajuplnou řeč pana prezidenta v Otázkách Václava Moravce o předsednictvu ČSSD. A potom už jenom zatloukat a zatloukat. Takže jasná odpověď. 
Byl to předpoklad hraničící s naprostou jistotou a výsledek voleb byl podružný. 25% by bylo málo a 30% taky, vždyť jsme chtěli 35%.
K druhé části musím jako člen předsednictva ČSSD konstatovat, že v úvodní řeči předsedy Sobotky na inkriminovaném předsednictvu strany předseda uznal svoji část podílu na neúspěchu a zmínil, že je připraven dát svoji funkci k dispozici. Upozornil ovšem na podíl odpovědnosti také ostatní členy vedení.  Navrhl, aby se v březnu 2014 sešel mimořádný sjezd ČSSD, který by měl vyhodnotit výsledky a přijat závěry, včetně personálních. Tedy, aby své funkce dalo k dispozici celé vedení ČSSD.
Bohužel někteří členové vedení Hašek, Škromach, Tejc, Onderka a Bortel nemají soudnost a místo sebereflexe zorganizovali proti předsedovi akci, bez projednání v regionech, která by umožnila ho nahradit Michalem Haškem. Nyní musí nést odpovědnost ti, kteří dlouhodobě okopávají předsedu a předseda Bohuslav Sobotka se v souladu s usnesením ÚVV musí plně věnovat povolebním vyjednáváním.
Zdraví Jiří Petrů