Ing. Pavlína Nytrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2013 11:35:58 - lucka675

ženy

Žen je v politice málo, co je vaším cílem? A nemáte obavy? A ještě jeden dotaz. Evropský parlament schválil návrh Evropské komise, podle nějž musí mít společnosti kótované na burze do roku 2020 v dozorčí radě nejméně 40 procent žen. Podporujete jej? Proč? A pokud ne, proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2014 9:41:07 - Ing. Pavlína Nytrová

Důvodů, proč je politika prostředím především mužů, je celá řada. Většina z nich je notoricky známá. Pro ženu je daleko složitější se do politického mužského prostředí včlenit a dále zůstat chováním a vystupováním ženou. Osobně mohu říci, z vlastního mnohaletého působení v politice, že se ženy daleko lépe a častěji prosadí na komunální úrovni. Přece jen zastupitelé obce či města jsou více na očích a pod stálou kontrolou svých voličů. Odvedená práce je vidět. Tohle nám ženám vyhovuje. 

Ovšem čím vyšší politika, tím méně žen. I proto existuje řada vysvětlení. Politická jednání jsou zdlouhavá, je to prostředí neustálých debat, často bezvýsledných, ale také podrazů a intrik. Odvedená mnohahodinová práce není pro voliče hmatatelná a často podléhá kritice. Na jedné straně se do tohoto prostředí ženy příliš nehrnou a na druhou stranu ty, které se tam pak v menšině dostanou, jsou často muži obrazně řečeno přehlíženy, vlastně jen trpěny. Chtěla bych to změnit, jednak přesvědčit další ženy, aby se politicky angažovaly a do současné politiky dostat trošku ženského prvku, tolerance a kompromisu. 

Pokud jde o schválený návrh Evropského parlamentu, pak si nejsem jista, zda je to nejvhodnější způsob. Na jednu stranu by bylo dobré, aby ženy měly garantováno zastoupení, na druhou stranu je to „násilná forma“. Podle mne je prvotním problémem to, že řada žen si podvědomě myslí, že v naší společnosti jsou muži vždy a všude zvýhodňováni a muži se s tímto vědomím k ženám často takto chovají.