Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.12.2013 0:18:20 - Daniel Gajdoš

Euro

Pane presidente, nebojíte se, že bude v eurozóně hrát stále větší roli rozdílnost ekonomik? V současné době se ozývají hlasy z Francie, že je euro pro ně příliš silné. Vydrží vůbec EU? Sám Milton Friedman tvrdil, že se EU do 2020 rozpadne. Navíc ekonomické zhovadilosti typu ESM, které by měly sloužit vlastně jen k rekapitalizaci bank, stačit nebudou a dle mého názoru prohloubí pouze krizi, která teprve přijde. Přebyrokratizovanost Evropy jako celku bude tento problém pouze prohlubovat. Ano, skutečně si většina států polepšila po vstupu do eurozóny, ale to jen z toho důvodu, že jim odpadly transakční náklady. Zapomnělo se však, že jednotlivé státy nemohou mít stejné úrokové sazby. Zavedením Tobinovy daně se podpoří jen odliv kapitálu z eurozóny. Výjimku z € nemáme. Neměli bychom ji pro jistotu vyjednat?
S přátelským pozdravem Daniel Gajdoš

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.03.2014 13:40:56 - Ing. Miloš Zeman
 Dobrý den, uvážíme-li, že Německo je motorem ekonomiky Evropské unie, že Německo má euro, že se Němci dobrovolně vzdali své marky, zdá se, že euro není hlavní překážkou ekonomické krize. Tou je daleko spíše nenasytnost některých bankéřů a z ní vyplývající, tzv. úvěrové bubliny.