Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.01.2014 9:19:45 - zastupitel

NKÚ by měl mít právo kontroly na všech úrovních

Pane poslanče, od kdy to moudro, pravomoc NKÚ zastáváte? Byl jste zastupitelem hlavního města Prahy v době kdy vznikal zákon 131/2000 Sb. O hl. m. Praze?
Umíte vysvětlit, proč jste tehdy v dresu ODS nebránil unikátnímu přidělení dozoru nad výkonem pražských samospráv, nad zákonností v jejich rozhodování - výlučně RADĚ hl. m. Prahy? Jistě nepopřete, že období, kdy politický, neveřejně jednající a dokonce nepřímo zvolený orgán (jako za K.G.) kolektivně celých 6 let (2000-2006) udržoval příšeří, z něhož se dnes vynořují kauzy na které v té době bylo v Praze "zaděláno"
Nebyl jste v té době dokonce členem Kontrolního výboru zastupitelstva hl. m. Prahy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.01.2014 12:00:25 - Ing. František Laudát
V roce 2000 jsem byl pražským zastupitelem za ODS. Tím jsem byl celkem tři období od roku 1994 do 2006. Nikdy jsem nebyl členem kontrolního výboru, nikdy jsem se problematice kontroly nevěnoval, nikdy jsem nebyl členem městské rady.. Mými tématy byly - doprava, telekomunikace, kultura a částečně životní prostředí. K zákonodárným iniciativám Prahy jsem byl vždycky skeptický. Jsem podporovatelem možnosti, aby NKÚ  měl možnost kontrolovat obecní rozpočty. Vždyť příjmy obcí také pocházejí z podobných zdrojů, jako státní - např. sdílené daně. Jedná se o veřejné finance a majetek. tak proč na ně mít jiný metr. Navíc život ukázal, že se korupce, mrhání prostředky  a další negativní jevy přesunuly i na úroveň velkých měst a obcí. Tento jev se začal šířit dle mého názoru až v minulé dekádě. tak proč tomu nepřizpůsobit i zákony? Ale NKÚ by mělo působit více jako hrozba, než to, že uhlídá každou korunu.