MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2011 14:32:58 - Hálková

"Hotelové služby"

Pane poslanče, líbí se mi, jak odhalujete nesmysly nových návrhů na fungování zdravotnictví. Naprosto nesmyslné mi příjde přirovnání pobytu v nemocnici k hotelu, když hotel, tak jednolůžkový s plnou penzí a bazénem. Mají vůbec nemocnice kapacitu na to, co je standard, nemluvím o nadstandardu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.05.2011 13:21:19 - MUDr. Jiří Koskuba
Vážená paní (slečno) Dagmar.
problém nemocniční péče je dosti široký a omluvte proto, prosím, jisté zestručnění.
    Za tzv. "hotelové služby" lze považovat prostředí nemocničního pavilonu a hlavně i pokoje samotného. Včetně sociálního zázemí, vnitřního vybavení (televizor, lednice, klimatizace, lůžko, lůžkoviny, telefon, internet atd.) i úrovně nemocniční stravy. Popchopitelně při zachování dietních předpisů.
    I já umím pochopit, že budete-li hospitalizována na plně vybaveném jednolůžkovém pokoji, zatímco jiní jsou na pokoji čtyř až pětilůžkovém, je možné hovořit o nadstandardu. Toto ostatně již existuje a pacienti či jejich rodiny platí dle sazebníku té které nemocnice. Bylo by falešné nepřiznat, že i na mém mateřském pracovišti je o podobné byť skromněji vybavené pokoje zájem. Rozhodnutí dle svých potřeb a finančních možností v tomto uvedeném případě zvládne i laik. Ostatně na podobné služby může vzniknout i tzv. připojištění.
    Těžko si však umím představit, jak laik zvládne své rozhodování a tím i náklady, bude-li se rozlišení na standard a nadstandard týkat příímo léčebných či jednou dokonce diagnostických metod. Opět zůstane mj. minimálně závislý na ochotě a marketingových zkušeností toho, kým bude poučován. A to, s veškerou úctou, není pracovní náplň lékaře. Navíc se tento rádoby reformní zákon schvaluje za situace, že teprve po jeho přijetí bude někde někým stanoveno, co ten standard a nadstandard vůbec bude! A to je pro mne a hlavně pro naše pacienty nepřijatelné. Já v tom nevidím boj proti korupci a úplatkům. Právě při rozlišování léčby obyčejné a léčby nadstandardní se lobbisté jistě vyřádí. Možná, že i o to jde.
    Pan ministr to ve sněmovně řekl jasně - je třeba ukončit dobu, kdy všichni mají nárok na stejnou léčbu!  Je pro mne překvapivé, jak to média a tím i veřejnost nezajímá. Nechci se jako lékař dožít doby, kdy nejprve zkontroluji výši účtu nemocného a dle toho budu určovat, kdo co dostane a jednou možná i kdo bude první na CT, sále apod. Kdo ví, možná nás čeká i toto.
 
    S úctou     jk      5.5.2011