RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2011 13:21:37 - slavice

Řada legislativních změn

Pane poslanče, chápu, že v jiných zemích se odchází do důchodu později nežli u nás, přesto, pokud se změní vláda, bude možné některé jiné zásadní věci v penzijní reformě upravit a v jakém časovém horizontu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2011 8:12:43 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážená paní Slavíková,
 
současná koalice prosazuje řadu legislativních změn u jednotlivých parametrů, které mají vstoupit v účinnost daleko za časovým horizontem tohoto volebního období. Důchodový systém je však regulovatelný a každá další vláda, stejně jako vlády předchozí, může prosadit jinou změnu různých parametrů. A to dle svých představ a od data, kdy nový zákon vyjde ve Sbírce zákonů či později.
 Jediný problém je v tzv. nevratných změnách, jako je chystaný opt - out. To je vyvedení finančních prostředků ze státního pilíře na základě individuální obchodní smlouvy občana - klienta s právním subjektem -
finančním správcem. Zde by změna návratem mohla proběhnout jen vyvlastněním (viz Maďarsko).
 Co se týká věku odchodu do důchodu, je třeba zdůraznit, že se v ČR občané dožívají a dle prognóz i budou dožívat v průměru kratšího věku a do té doby není spravedlivé, aby chodili do starobního důchodu ve stejném věku jako občané v EU 15. Prožili by totiž v důchodů kratší dobu. Věřím, že jiné - nové politické vedení státu tato fakta zohlední. V tomto případě to je možné.
Děkuji Vám za Váš zájem, dotaz i důvěru a jsem s úctou
 Miroslav Opálka
poslanec PS PČR (KSČM)