Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.02.2014 15:46:53 - rene

rekordní nezaměstnanost

Co konkrétně udělá KSČM pro zvýšení zaměstnanosti a teď mám na mysli především Moravskoslezský kraj, kde je jedna z nejvyšších? Do Prahy přilákat investory a lidi je snadné, ale k nám?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.02.2014 11:10:07 - Ing. René Číp

Jak jistě víte, je KSČM už druhé volební období na Moravskoslezském kraji v koalici s ČSSD. Za tu dobu se podařilo udělat mnohé. Byly vybudovány či rozšířeny průmyslové zóny, byla rozšířena podpora začínajících podnikatelů, zvýšila se nabídka rekvalifikačních kurzů. Všechna tato opatření musela provádět krajská koalice v době, kdy vládní koalici tvořily pravicové strany a nastavovaly podmínky, které jsme museli akceptovat. Komunikační bariéra mezi vládou a krajem padla až s koncem Nečasovy vlády a nástupem vlády Jiřího Rusnoka. Dnes se musíme primárně snažit o zlepšení využívání dotací z EU (v tomto jsme nejhorší z EU), které jsou určeny právě pro oblasti jako jsou Moravskoslezský kraj (nezaměstnanost, problém s životním prostředím), o zvýšení počtu zahraničních investorů (nejen z EU, ale i těch dalších - právě nedávno byl hejtman kraje Novák v ČLR), ještě zvýšit podporu malého a středního podnikání (bezúročné půjčky). Také je třeba dobudovat infrastrukturu - zejména dokončení výstavby silnice 1/11. Dalšími a stejně důležitými jsou absolventská místa (spolupráce zejména učňovských škol se zaměstnavateli) a také zlepšení kontroly tzv. zaměstnávání "na černo", které je pro některé občany ve spojitostí pobírání sociální pomoci výhodné a o oficiální práci pak zájem nemají a jsou zahrnuti ve statistikách těch bez práce.

Uvidíme jaké bude rozložení sil ve sněmovně pro tyto potřebné návrhy, ale vzhledem k "asociálnímu" hlasování ČSSD k návrhu na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, kdy hlasovali proti i přes to, že tento bod měli ve volebním programu, opravdu nevím. Dále se také naplno ukázalo, že ANO není levicová strana se sociální programem ale pravice a mnohdy extrémnější než TOP 09 (viz. hlasování v PS).

Doufejme, že vláda nebude před těmito problémy strkat hlavu do písku a bude je urychleně řešit. Problémy jsou definovány a nezbývá než pracovat na jejich odstraňování. KSČM je na to připravena.