PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.02.2014 17:43:26 - kathe

Školství

Paní poslankyně mám na Vás dva dotazy a budu ráda za váš názor.co si myslíte o státních maturitách a o zavedení školného na veřejných VŠ? Kathe

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.02.2014 13:12:54 - PaedDr. Ivana Dobešová
Souhlasím s názorem, že je nutné  nastavit určité standardy  pro zjišťování  kvality  středoškolského vzdělání. Jedním z nich  je i státní maturitní zkouška. Otázkou  je  jakým způsobem  a v jaké míře jsou tyto výstupy zjišťovány. Zkušenost se státní maturitní zkouškou ukázala, že současný způsob není zcela optimální. Myslím tím především  srovnávání  absolventů gymnázií s absolventy středních odborných škol v plné míře. Vždyť tyto školy byly zřízeny s naprosto odlišnými cíli.. Ve středních odborných školách narostl objem všeobecně vzdělávacích předmětů na úkor odborných  a tím se tyto školy chtě nechtě blíží gymnáziím a jsou nuceny potlačovat  svůj primární cíl vychovávat středně technické kádry, které zaměstnavatelé potřebují. Zastávám názor nastavení "  laťky" na konci vzdělávacího procesu, ale je třeba znovu pečlivě zvážit  obsah a rozsah  státní maturitní zkoušky.

Ohledně zavedení školného bych ráda  upozornila na  fakt, že od roku 1996 zde existují státní vyšší odborné školy, kde ze školského zákona vyplývá studentům  denního, dálkového, či kombinovaného studia,  povinnost platby školného 2000,- Kč za studijní období, tj 4000,- za školní rok. Tento fakt všichni akceptují. Přesto souhlasím s názorem, že studenti ze sociálně slabšího prostředí nesmí  být  vylučování ze systému vzdělávání a to platí jak na úrovni středoškolského  tak vysokoškolského studia.