ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2014 12:20:52 - Rachell

nezaměstnanost

Jaký je ,,recept" úsvitu na snížení nezaměstnanosti? Zákon o DPH je možná chválihodný, ale živnostníků je tu pořád méně něž zaměstnanců, jak chcete tedy zajistit pracovní místa jim a konkrétně třeba právě v Moravskoslezském kraji, který není lákadlem pro investory? A co třeba minimální mzda? Jakou výši byste preferoval?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.02.2014 22:53:08 - Ing. Karel Fiedler

Recept na snížení nezaměstnanosti není vůbec jednoduchý. Laciné formální sliby a prohlášení ponechme vládní koalici a jejímu premiérovi. Nezaměstnanost je ovlivněna několika okolnostmi vnějšími (globálními) i vnitřními("tuzemskými"), které můžeme a umíme více, méně nebo vůbec ovlivňovat. Ovlivňovat bychom je byli schopni tím více, čím více bychom byli nejen státem demokratickým ( já bych zde však použil spíše termín, že jsme státem pseudodemokratickým ), ale především svrchovaným. ( demokracie a svrchovanost nejsou tak úplně to stejné ). Naši svrchovanost jsme však, bohužel, z větší části "odevzdali" ... nadnárodním koncernům, Evropské unii, globálnímu světu a především povrchnímu technokratickému způsobu života okamžité spotřeby a okamžitých výsledků bez schopnosti odsunout příjem požitků a výsledků do doby pozdější.                                                   

ÚSVIT necílí jen na pouhé řešení sekundárních důsledků - což jsou všechny to dosavadní pseudosnahy o řešení nezaměstnanosti. Nezaměstnanost je důsledkem. Důsledkem špatné hospodářské a především sociální politiky. Řešení nezaměstnanosti nemůže být účinné a trvalé, pokud nadále budeme akceptovat především dovoz výrobků a zboží, které umíme ( uměli jsme ) sami vyrobit a vypěstovat, a pokud budeme prodlužovat agónii sociálního systému, který motivuje k rezignaci na aktivní život pracujícího člověka a umožňuje snadný život pasívním příjemcům dávek. Tedy zásadně změnit - zpřísnit náš sociální systém - tím jej zlevnit. Tomu musí předcházet omezení zbytečných dovozů a výrazná podpora malým a středním firmám, které umí nejrychleji a nejpružněji zareagovat na změny. K tomu může dojít pouze tehdy, pokud státní administrativa nebude fungovat mnohdy ve prospěch  lobbystických skupin, ale ve prospěch občanů ... a to je prvotním a hlavním cílem Úsvitu.

Zajisté však očekáváte ale konkrétnější odpověď. Můj osobní názor ( zejména pro náš Moravskoslezský kraj ) je aktivní podpora technických oborů vzdělávání a aktivní (i finanční) motivace ke studiu těchto oborů ( včetně učebních ). Na jedné straně máme rekordní nezaměstnanost, na druhé straně průmyslové podniky marně shánějí kvalifikovanou pracovní sílu v technických oborech a odvětvích. Větší firmy jsou ochotny i samy k finanční motivaci z vlastních prostředků, požadují však státem ( zákonem ) danou možnost zavázání si takto podporovaných absolventů na alespoň minimální dobu. Nejde v žádném případě o moji pouhou představu - teorii, na toto téma vedu debaty s personalisty průmyslových podniků a manažery vzdělávacích zařízení. A věřím, že výsledkem z nich bude i reálné prosazení této podpory a motivace v praxi. Zde vidím možnost, jak poměrně jednoduše a s vysoce efektivním využitím minima vložených prostředků a úsilí dosáhnout částečného snížení nezaměstnanosti, samozřejmě v horizontu kratší doby. Další možnosti jsou na mnohem delší odpověď - spíše diskuzi.