Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.02.2014 21:05:35 - svědomí

Co bude tím tmelem?

Každá vize společenského uspořádání musí mít nějaký fundament, který stmelí všechny její části. V otrokářství to byli tmelem bohové, za feudalizmu byl tmelem bůh jeden, v kapitalizmu je tmelem mamon a za socializmu si roli tmelu přisvojila sama vize beztřídní společnosti. Ani jeden z těch tmelů nebyl navěky, ba měly životnost stále kratší. Té vaší vizi bude tmelem co?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.09.2014 13:21:45 - Ing. Josef Barta, MBA
 Nejedná se o vizi a už vůbec ne "moji". Myšlenky patří mnoha filozofům, nikdo je však neshrnul do funkčního modelu. Možná to bylo nízkou úrovní komunikačních možností.

Jde o model společensko-ekonomické formace, kdy dle Vaší úvahy je "tmelem" svobodný trh a vlastnické právo jedince k majetku, který si jedinec svými silami vytvoří a na trhu jej pak smění.
Jde o pohled schopnosti tvořit nové hodnoty. Tuto schopnost má pouze člověk - jedinec, který může pro některé náročnější práce vytvořit kolektiv s přesnými úkoly i rozdělením výsledků. Ale týmová práce je v našich zemích známá.

Dále se jedná o rovnost všech účastníků trhu, tedy rovnost například i v podnikání, kdy v naší zemi je například mezi skupinou soukromých osob (nebo i jedincem) podnikajících jako právnická osoba a podnikajícím jedincem (OSVČ). Přitom výsledky právnických osob se rozdělí stejně mezi jednotlivé fyzické osoby, které jsou vlastníky podílů, akcií či jiných majetkových nároků ve společnostech. Na konci každé takové firmy je jeden či více jedinců.
Proč tedy jiný metr na jednotlivce a jiný a sro či akciovou společnost? Vždyť řadu akciových společností či jiných typů společností vlastní jedinec.
"Tmelem" (tedy podle Vašeho pojetí) je rovnost, vymahatelnost práva, odpovědnost a ochrana práva vlastnictví i práva na život a zdraví. To v této zemi asi chybí nejvíce.
                                                                                                                 J. Barta