MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2014 11:28:47 - ostrava

snažíte se dostatečně omezit výdaje ze státního rozpočtu?

Hezké dopoledne, chtěl jsem se zeptat, jak je to tedy s tím šetřením, například v armádě, ale samozřejmě i v jiných resortech . Na Min. obrany se bijí (vy asi ne, ale...) do prsou jak, se mandatorní výdaje se změnou novely zákona nezvýší, neb došlo a dojde k propuštění stovek zaměstnanců resortu a z těchto prostředků se navýšení mezd pokryje, pokud takto přemýšlí ve všech resortech, tak státní dluh jistě poroste dále. Nebylo by lepší postupovat s dlouhodobou vizí a třeba vrátit k přepracování novelu o vojácích? Armáda je stejně jako zdravotnictví černou dírou...nesmyslné nákupy, nelogický počet důstojníků (mjr, pplk, plk-na tak malou armádu), výborně si vojáci nastavili v novele základy platů v návaznosti na výsluhy, stabilizační příspěvek, a není možné, a jak to sleduji ani výborem pro obranu s tím cokoli udělat, vždy se necháte "vojenskou logikou" generálů, výmluvou na NATO, EU, stabilizaci, "pokrajem" života na hranici minima vojáků atd. přesvědčit, a stačil by selský rozum.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.03.2014 10:02:44 - MgA. Martin Stropnický
Dobrý den do Ostravy.
 

Na tom, že resort obrany musí hospodařit efektivněji, se určitě shodneme. S tím jsem také do své funkce nastoupil. Nejde jen o výdaje, které v celé řadě případů lze označit za naprosto zbytečné, ale také třeba o prodej majetku nebo vypisování výběrových řízení. Musíme postupovat maximálně transparentně tak, aby ministerstvo dosáhlo opravdu nejlepších a nejvýhodnějších nabídek a neplatilo zbytečně ani korunu navíc. Nemůžeme ale než jít na to postupně, krok po kroku. Ten systém se „zdokonaloval“ dvacet let a nedá se, bohužel, změnit za pár měsíců. Spousta lidí má zájem na tom, aby se nic nezměnilo. Jiní chtějí zázraky do tří dnů. Děláme na tom poctivě, věřte mi. Ale každý den na nás vypadne nějaký kostlivec.

Co se týče návrhu Zákona o vojácích z povolání, jeho projednávání v Poslanecké sněmovně jsem pozastavil. A to právě z důvodu, abychom měli čas se na něj podrobně podívat a upravit ho. Byl na mě vyvinutý docela velký tlak, abych to bral tak, jak to bylo navržené. Já s tím ale nesouhlasil. V tom zákonu jsou chyby a ty je potřeba odstranit. Však mi za to Právo hned vynadalo: že prý chci vojáky připravit o peníze... Naprostá hloupost. Jen ty peníze chci co nejspravedlivěji rozdělit.