MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2014 12:59:40 - Petra Zánová

vojenský újezd Brdy

Jaký máte názor na rušení vojenského újezdu Brdy? Zánová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.03.2014 9:52:26 - MVDr. Josef Řihák
Dobrý den.

Návrh zákona, kterým má být zrušen Vojenský újezd Brdy v podobě, jak jej připravili bývalí ministři obrany Vondra a Picek, není dobrý. Domnívám se, že na zrušení brdského újezdu nejsme v současné době vůbec připraveni.
Vyjmenuji několik důvodů, proč by újezd neměl být zrušen, které jsou podle mého názoru nejzásadnější:

V Jincích sídlí pro Armádu ČR perspektivní vojenský útvar - dělostřelecká brigáda. Pro výcvik dělostřelců je Vojenský újezd Brdy velmi vhodný. Jinde prakticky nemohou provádět plnohodnotný výcvik. Neumím si představit, že sice zachováme v Jincích dělostřeleckou brigádu, ale na nácvik střelby bude muset jezdit déle než 100 kilometrů.

Pozemky na území Vojenského újezdu Brdy jsou zcela ve vlastnictví státu. Nikdo na ně neuplatňuje restituční nároky. Zatímco v jiných vojenských újezdech budeme muset zaplatit například církvím za majetek, v Brdech nic takového nehrozí.


Představitelé Ministerstva obrany ČR stále nepředložili představitelům samosprávy rozbor hospodaření Vojenského újezdu Brdy, i přesto, že o něj byli opakovaně žádáni. Požadujeme znát nejen náklady nutné na provoz vojenského újezdu, ale i výnosy například z prodeje dřeva a z další hospodářské činnosti.

Vojenský prostor Brdy je možné nabídnout k výcviku nejen naší armádě, ale i vojskům NATO. V minulosti byl tento prostor hojně zahraničními armádami využíván. Prostor je také vhodný k využití jako vojenská střelnice.

Desítky let trvající působení vojáků v Brdech mělo blahodárný vliv na zdejší přírodu. Díky vojenskému využívání území, zejména na cílových plochách, vznikla unikátní společenstva, která poté, co vojáci odtud odejdou, budou buď zničena, nebo jejich udržování bude stát spoustu peněz.

Brdy jsou významnou zásobárnou kvalitní pitné vody. Tím, že toto území zůstane spravováno vojáky, je záruka, že nedojde k poškození těchto strategických zásob vody. Civilní správa území tyto záruky neposkytuje.

Ani vznik CHKO nezabrání živelné výstavbě v Brdech. Tento stupeň ochrany neznamená téměř žádnou obranu před nepovolenou či obcemi řízenou zástavbou.

Za více než 80 let, kdy vojáci v Brdech střílí, je zde nahromaděno obrovské množství munice a vojenského materiálu. Toto střelivo je nebezpečné pro návštěvníky. Představitelé armády nestihnou na území újezdu provést pyrotechnickou očistu a Brdy tak i po přechodu na civilní režim zůstanou plné nevybuchlé munice. Co taková nevybuchlá munice umí, o tom jsme se přesvědčili před několika dny ve Vítkově.

Komunikace v prostoru a další infrastruktura nejsou připraveny na přechod do civilního režimu. Není zajištěna protipožární ochrana území.

I po případném zrušení vojenského újezdu zůstane vojákům v Brdech k dispozici pěchotní střelnice a tajný objekt zvaný Němí.