ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.03.2014 13:35:11 - moby

sociální dávky

Jaký je váš názor na prospěšnost sociálních dávek? Za komunistů bylo příživnictví trestným činem. Nebylo by dobré něco podobného zavést i nyní? Pokud někdo nebude pracovat a nebude žít řádný život sebrat mu dávky? Nevyřešil by se tím problém s těmi, co nechtějí pracovat? Zdůrazňuji, že je samozřejmě třeba myslet na ty, co chtějí a nemohou pracovat, proto ale ty podmínky, které platily již tehdy

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.03.2014 22:17:52 - Ing. Karel Fiedler

Tak tento dotaz pokládám za velmi správně a přesně cílený. Ano, sociální dávky jsou u nás často zneužívány osobami, které je neberou jako pomoc v nouzi, ale jako trvalý systém "obživy" a o práci mají pouze, pokud vůbec, pouze předstíraný zájem. Jsou to parazitující osoby na našem štědrém sociálním systému. Zdánlivě jednoduché řešení - sebrat mu dávky, ve skutečnosti ale tak jednoduché být nemusí. Co bude tento příjemce dávek bez jakéhokoliv příjmu dělat ? K zapomenutí pracovních návyků jsme mu už hloupě sami ("našim" systémem ) výrazně pomohli, resp. mu umožnili je často ani nezískat .... A tak tento člověk začne páchat s velkou pravděpodobností trestnou činnost ( která ve svých důsledcích není pro společnost vůbec "levná" ). Chceme-li ( a to zcela správně ! ) nutit tyto "pobírače dávek" vydělávat si na živobytí prací, musíme jim však dát možnost pracovat - najít si práci. Aktuálně asi 630 tisíc oficiálních nezaměstnaných však tuto možnost poněkud výrazně omezuje, resp. pro člověka bez pracovních návyků je to spíše skoro z oblasti sci-fi.

Moc se omlouvám, že se budu opět opakovat, ale nestačí řešit pouze sekundární důsledky ( vyplácení dávek nezaměstnaným ), ale je třeba řešit primární příčiny - ztrátu zaměstnání, resp. nedostatek pracovních příležitostí. A to půjde těžko, pokud budeme stále dovážet výrobky z Číny a Asie, které bychom si mohli vyrábět sami ( pokud by pro našeho i čínského výrobce platily stejné pracovní, výrobní, bezpečností a environmetální podmínky ...) nebo pro nás nevýhodně dotované zemědělské produkty a potraviny ( z dražší !!! ) zóny EU. Bez vyřešení problému nedostatku pracovních příležitostí ( a tím i výkonnosti naší ekonomiky ) nejsme schopni problém sociální potřebnosti části obyvatelstva vyřešit.

Plně však souhlasím s názorem, že sociální příživnictví by mělo být postihováno. A že bychom těmto lidem omezili jejich osobní svobody ? .... A není snad omezením svobody mé, Vaší, a mnoha slušných a poctivých lidí, vyplácení dávek z našich peněz (daní) těmto lidem, kterým se nechce pracovat, proti naší vůli ?!!!