Ministerstvo pro místní rozvoj

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.05.2011 10:51:26 - dagmarka

Uvedenou problematiku řeší Stavební zákon (Zákon č. 183/2006 Sb.)

Dobrý den, řeší Vaše ministerstvo v některém zákoně problematiku odstranění zchátralých staveb, které mají zjevně majitele a jsou často nebezpečné životu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2011 16:22:23 - Ministerstvo pro místní rozvoj

Uvedenou problematiku řeší Stavební zákon (Zákon č. 183/2006 Sb.) . Konkrétně pak čtvrtá část „Stavební řád“ a jeho „Hlava II: Stavební dozor a zvláštní pravomoci stavebního úřadu“. Podle § 132  Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů….a nad plněním jejich povinností vyplývajících z tohoto zákona. Dále je v zákoně uvedeno, že Stavební úřad je oprávněn ve veřejném zájmu mimo jiné : provádět kontrolní prohlídky stavby, nařizovat neodkladné odstranění stavby, nařizovat nutné zabezpečovací práce, nařizovat provedení udržovacích prací, nařizovat vyklizení stavby, atd. Veřejným zájmem se rozumí požadavek, aby  stavba byla užívána jen k povolenému účelu a neohrožovala život a zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost, životní prostředí, zájmy státní památkové péče, archeologické nálezy a sousední stavby, popřípadě nezpůsobovala jiné škody či ztráty. Stavební úřad svým rozhodnutím odůvodní konkrétní veřejný zájem, který zásah vyžaduje. Může například nařídit podle § 135 neodkladné odstranění stavby nebo nutné zabezpečovací práce. Pokud je situace velmi vážná, může dokonce podle § 136 odst (1) přímo na místě při tzv. „kontrolní prohlídce“ ústně  nařídit okamžité odstranění stavby nebo provedení zabezpečovacích prací. To pokud jsou životy a zdraví ohroženy bezprostředně. V praxi to v těchto vážných případech může vypadat tak, že za pověřeným úředníkem stavebního úřadu například rovnou na jeho pokyn nastupuje těžká bourací technika firmy kvalifikované na demoliční nebo zabezpečovací práce. Účastníkem každého takového řízení, tedy tím, kdo náklady na provedení prací hradí, je majitel dotčené nemovitosti. Pokud není vlastník k zastižení, může stavební úřad provést zásah na náklad pověřené obce (tedy obce, která je sídlem stavebního úřadu), a následně úhradu nákladů zpětně vymáhat.