Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2014 12:11:34 - LadaJo

Prý jste řekla, že v protektorátu se Čechům zas tolik nedělo?

Paní Válková, prý jste na novinářský dotaz "Co si myslíte o odsunu německého obyvatelstva?" odpověděla slovy: "To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo." Myslíte vážně, že se Čechům a českým židům v protektorátu zas tolik nedělo? Vždyť přes dvě stě tisíc českých židů bylo vyhlazeno a v Lidicích byla vyhlazena celá vesnice? A Árijci měli práva nadlidí a zavedli tu rasové zákony? Opravdu to nazýváte "Čechům se zas tolik nedělo"? Proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.03.2014 16:59:52 - Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

I k Vašemu dotazu mohu sdělit jediné -

Takto vytrženo z kontextu mé vyjádření vypadá jako zlehčování situace, která byla v době protektorátu na území dnešní ČR. Nicméně jsem tím vůbec nic takového neměla na mysli. Naopak, nikdy jsem utrpení našich lidí za protektorátu nezpochybňovala, pouze jsem uvedený a očividně nešťastně formulovaný výrok uvedla ve srovnání se situací v jiných zemích, zejména v SSSR a Polsku. V případě, že to někdo pochopil jinak, pak se mu samozřejmě omlouvám.“

H.V.