Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.03.2014 7:07:16 - zuzana

potravinová soběstačnost

Nezlobte se na mě, ale kdo nebo co způsobil, že je v Česku nedostatek českých potravin, a co je horší pokud je najdete, jsou dražší než ty z ciziny? A druhý dotaz, jak je možné, že stejný výrobek má jinou kvalitu, pokud je prodáván u nás a v cizině? A není to vlivem ceny, protože i když je u nás výrobek méně kvalitní je dražší. Budu ráda, když odpovíte. Zuzana

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2014 10:12:53 - Mgr. Herbert Pavera
Vážená paní Zuzano,

velice Vám děkuji za Váš dotaz a omlouvám se za pozdní odpověď. Nad otázkou potravinové soběstačnosti jsem se zamýšlel již několikrát.

Je však nutné zprvu definovat tento pojem. Představujeme si pod ním uzavření našeho trhu a produkování pouze českých výrobků? Pokud si odpovíme Ano, bohužel náš trh vracíme do dob komunistického plánovaného hospodářství. Druhou věcí je fakt, že to není ani z pohledu dnešního práva proveditelné, jelikož bychom omezila možnost výrobcům (byť zahraničním) na našem trhu prodávat a českým zákazníkům jejich zboží kupovat.

Je zapotřebí uvědomit si, na jakých základech stojí současná tržní ekonomika. Ta funguje na základě principu nabídky a poptávky, tedy co výrobci vyprodukují a co lidé nakupují. Nelze jednoznačně konstatovat, že na českém trhu nenajdeme dostatek českých potravin. Množství nabízených českých potravin odpovídá poptávce lidí po nich. Pokud dávají občané přednost lacinějším potravinám z ciziny, což nemusí být vždy známka nižší kvality, snižují obecně podíl nabízených českých výrobků. Následky pro české producenty to má zcela jasné, čímž Vám odpovím na Vaši první otázku, jsou nuceni při menším objemu prodaného zboží zvýšit cenu, aby dosáhli potřebného zisku (aby došlo k pokrytí nákladů, úhradě mezd zaměstnancům a podobně). 

Co se týče druhé položené otázky. Kvalita je odlišná především ve složení výrobků, což nemusí nutně znamenat nižší kvalitu. Nejpatrnější rozdíly jsou například ve složení cukrovinek či slazených nápojů. Podívejme se společně na příklad nápoje Coca-Cola. Dle oficiálních vyjádření společnosti je hlavním rozdílem použití specifického sladidla, které se používá při výrobě na daném kontinentu. Paradoxem však je, že v České republice vyrobená Coca-Cola (s velice kvalitním cukrem) putuje do Německa a naši spotřebitelé pijí nápoj s cukrem méně kvalitním. Odpovědí proč se tak děje, nalezte o pár řádků výše. Zjednodušeně, pokud budou čeští zákazníci dále akceptovat nižší kvalitu zboží a nakupovat jej, výrobce nic netlačí ke změně výrobních procesů a standardizaci kvality potravin.

Dalším problémem v potravinové soběstačnosti je i dotační systém pro zemědělce, ať už stanovený ČR či EU. Mnozí zemědělci, aby byli soběstační a ziskoví, pěstují plodiny, které se jim lépe prodávají. Nutno také dodat, že v některých komoditách jsme přebytkoví (obiloviny, řepka cukrovka) a v některých naopak (brambory, ovoce a zelenina) a podobná situace je i v dalších evropských zemích.

Kvalitu potravin mohou ovlivnit i některá nařízení EU, třeba v případě banánů a jejich kvality. Problematiku kvality potravin ošetřuje i mnoho evropských směrnic, které jsou však v ČR mnohdy milně interpretovány, viz:

http://www.top09.cz/volby/2014-evropsky-parlament/evropska-unie-a-my/euromyty-15395.html

 Pokud Vám, stejně jako mně, záleží na kvalitě potravin, žádám Vás, abyste svůj názor vyjádřila především v následujících evropských volbách. Níže Vám zasílám odkaz na program TOP09-S týkající se potravin a také naši kandidátku:

 http://www.top09.cz/volby/2014-evropsky-parlament/volebni-program/#z10

 http://www.top09.cz/volby/2014-evropsky-parlament/kandidati/

 Doufám, že jsem Vám alespoň částečně odpověděl na Váš dotaz.