ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2014 15:23:16 - Marek67

reakce na Váš článek

Dobrý den, Váš článek obsahuje hodně informací a obhajobu pro p. Sobotku. Měl bych otázku, kdo schválil privatizaci a podepsal ji v této podobě. Proč byla uskutečněna, když byla nevýhodná.
Proč nikdo nereagoval na kontrolu EK.
M.Platzek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.04.2014 10:03:54 - Ing. Ladislav Šincl
Vážený pane, jelikož jsem  nyní v zahraničí na služební cestě tak odpovím na Váš dotaz jen stručně:
Historie privatizace OKD je značně dlouhá a složitá. Ve své odpovědi jsem se z důvodu snahy o udržení "čtivosti" musel omezit v podstatě na stručný popis událostí související s procesem privatizace této společnosti.  Jak jsem ve svém článku psal - proces privatizace OKD začal v r. 1990 a tedy odpověď na Vaši otázku je tzv. první Čalfova vláda - viz http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/prehled-vlad-cr/1990-1992-csfr/marian-calfa-1/prehled-ministru-24628/
V tehdejší vládě měl tuto oblast na statosti ministr. V. Dlouhý (nedávný kandidát na prezidenta ČR).  Pak už jen probíhali další jednotlivé fáze "privazace" (kuponóvá privatizace, ztráta majority, prodej minoritní části atd. atd.), které už byly jen důsledkem zahájení procesu privatizace.
Podle mého názoru samotná privatizace tohoto podniku byla od počátku z hlediska státu špatné strategické rozhodnutí. Současně jsem toho názoru, že šlo již od roku 1990 o částečně řízený proces jak převést tento podnik ze státního vlastnictví do privátního.  
L. Šincl