PaedDr. Josef Novotný

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2014 13:07:37 - brain

dotace

Pane hejtmane, podle prezidenta neumí kraje efektivně čerpat dotace. Za pravdu mu dávají ale i statistky. Byl byste proto, aby měly rozdělování peněz z evropských fondů v rukou samotné obce a města?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.04.2014 11:09:37 - PaedDr. Josef Novotný
Dobrý den,
prostudujete-li si detailně statistiky čerpání regionů v rámci regionálních operačních programů (http://www.parlamentnilisty.cz/profily-sprava/user-data/E303A427/file/62059-%C4%8Cerp%C3%A1n%C3%AD%20ROP%C5%AF%20-%20prezentace.ppt) zjistíte, že tyto programy dokázaly získat nejvíce evropských peněz a byly v čerpání podstatně úspěšnější než celostátní programy (např. Operační program Doprava, Operační program Životní prostředí apod.). Jde o jasná fakta, která nezastře ani to, že v případě některých programů selhal systém rozdělování a kontroly dotací, který byl však na samém počátku schválen Evropskou komisí.

Rozdělování peněz z EU budou mít v následujícím období 2014 – 2020 v rukou obce a města, tzv. místní akční skupiny a svazky obcí, které by měly v rámci celé republiky rozdělit 20 -40 miliard korun. Karlovarský kraj s nimi dlouhodobě úzce spolupracuje, přispíváme na jejich činnost. Věřím, že se jim podaří rozdělit finance tak, aby to přineslo užitek lidem v regionech. Rozhodně jsme v uplynulém období neplýtvali penězi na zbytečné akce, Karlovarský kraj dokázal za evropské peníze postavit nové školy, vybavit nemocnice přístroji, rekonstruovat silnice. Doufám, že podobně smysluplně to dokáží i samotné místní akční skupiny, mikroregiony a svazky obcí.