PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.04.2014 10:43:55 - Lulek z Bystřice

Ukrajina v EU?

Byl byste pro vstup Ukrajiny do EU? A jaký zde očekáváte další vývoj po včerejším uzavření Ženevské dohody?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.04.2014 21:08:01 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, každá země, která se uchází o členství v EU, musí projít standardní procedurou. Musí splňovat alespoň obrysově maastrichtská kritéria (týkající se finanční disciplíny) a kodaňská kritéria (týkající se lidských práv, práv menšin atd.), dále musí splňovat evropské normy a předpisy. Pochybuji, že by to v případě Ukrajiny bylo jiné. Česká republika musela touto schvalovací procedurou projít také a postupně se probíraly a uzavíraly jednotlivé kapitoly (celkem 31). Samozřejmě bych si další rozšíření EU směrem na Východ přál (moje vize je Evropa od Vancouveru po Vancouver). Jsem ale přesvědčen, že dnešní Ukrajina podmínky a normy EU splnit nemůže a bude to vyžadovat řadu let, aby se to změnilo. Pro nás je samozřejmě nepříjemné, že přijetí každé chudé země snižuje příjmový průměr EU a tedy přibližuje dobu, kdy budeme čistým plátcem. Takže to vše je otázka volby všech pro a proti. 
Otázku Ženevských dohodách odděluji od problému členství Ukrajiny v EU. Důvodem je fakt, že existují různé interpretace dohod. Kyjevská vláda se domnívá, že půjde pouze o odzbrojení "separatistů"  na rusky mluvícím východě země. Rusové upozorňují, že se odzbrojení musí týkat všech, tedy i Pravého sektoru, který hrál velkou roli při převratu v Kyjevě a při nátlakových akcích na západě země. Závěr jednání navíc vyzněl v tom duchu, že záleží hlavně na Ukrajincích samotných. Na tom, jak vážně Jaceňuk a Turčynov míní decentralizaci země. Na tom, jak budou zaručena práva ruštiny. Na tom, jestli se nová vládnoucí skupina vzdá fikce unitárního státu, který fakticky přestal existovat. Teritoriální jednotu Ukrajiny může zaručit jenom obecně přijatelný koncept federalizace. Byl jsem první, kdo tento argument v České republice uvedl, a to na stránkách Parlamentních listů. Samozřejmě (jak ukázalo vystoupení vedoucího americké delegace Kerryho) budou snahy vykládat ženevské dohody s protiruským ostřím, ale to nemá šanci na úspěch. Dosažení opravdového smíření a stability závisí především na Ukrajincích samotných, na jejich ochotě vést a rozvíjet mezi sebou skutečný občanský dialog.