MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.04.2014 10:00:18 - ronykver

zdravotnictví

Dobrý den, bohužel se dnes stydím za to, že jsem volil ODS a úmyslně vystupuji pod přezdívkou. Domnívám se, že pokud také někdo má chuť reagovat, bude reagovat i na anonymní dotaz. Volby jsou totiž také tajné a anonymní. Můžu si také jméno vymyslet, ale to neudělám. Mě šlo skutečně jen o to, že za posledních pár let jde zdravotnictví ke dnu a někdo přeci musí být odpovědný... Můj dojem ale je, že většina politiků se řídí heslem, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Pokud připojíte váš názor, rád si jej přečtu

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2014 11:06:05 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den,

já se nestydím za to, co jsem v životě udělal nebo jak jsem se kdy rozhodl. Důvodů mám několik. Nikdo není geniální a neomylný a každý dělá chyby. Minulost nezměníme a zkušenost je nepřenositelná. Nemá cenu se tím trápit. A člověk by neměl žít v anonymitě a bát se za sebe nebo-li se skrývat za anonymitu. Proto takový způsob života neuznávám a nerespektuji nebo netoleruji. Když je někdo takový srab a nechce se za sebe tzv. přiznat a chce zůstat v anonymitě, tak holt nebude mít právo na veškeré atributy života. Např. já s ním nebudu komunikovat. Mé názory jsou snadno k nalezení, protože jsem je veřejně opakovaně deklaroval. Váš první dotaz nijak nekorespondoval s ODS nebo vaším rozhodnutím ve volbách. Pouze se vymlouváte a snažíte obhájit svou chybu. Není to o chuti, je to moje zásada. Spojovat to s volbami je laciné nebo-li jak já přímo říkám ubohé.

Nyní ke zdravotnictví. Proč jej hodnotíte negativně? Máte nějakou osobní zkušenost? Máte nějaké srovnání s jinými zeměmi a systémy? Já nemám rád pouhé kritiky bez důkazů a faktů, kteří ještě sami něco v životě neudělali a pro společnost nic krom docházky do práce nedělají. Už vůbec nesnáším lidi, kteří jen nadávají a vše kritizují a nebo dokonce v anonymních diskuzích napadají a obviňují a sami nemají konkrétní návrhy řešení a nic pro změnu či nápravu sami nedělají.

České zdravotnictví není špatné. Měl jsem možnost jej srovnávat s jinými zeměmi a systémy. Naši občané mají právo být šťastní, že takové mají. Nikde není na takové úrovni za tak malé náklady a dostupné zcela všem bez rozdílu. Stejnou péči, kterou pro život a zdraví člověk potřebuje, u nás dostane bezdomovec, cizinec, chuďas i boháč vč. všech ras a národností. To ve světě není zcela běžné. Mnohé systémy fungují jen na penězích, tzn. že pokud si člověk nezaplatí, tak takovou péči skutečně nedostane. Naši lékaři a zdravotníci jsou na vysoké odborné úrovni. Dokonce sem jezdí kolegové ze zahraničí sbírat zkušenosti a podle našich lékařů doma budují své systémy. V mnoha oborech jsme dokonce na špičce, např. v kardiologii nám závidí Američané a v USA nemají občané takovou péči a takové možnosti. Když se budu držet svého oboru, tak pražská ZZS a zajištění PNP je unikátní v celém světě. Neznáme zemi, kde by měli takové výsledky. Všude nás obdivují a závidí nám. Dokonce s hrdostí tvrdíme na mezinárodních fórech, že pokud má člověk zástavu srdce a oběhu, tzn. že umírá, tak největší šanci na přežití má právě v Praze. Mnohokrát jsem v zahraničí s hrdostí a hřejivým pocitem vlastence u srdce slyšel uznání a obdiv. Někdy dokonce nechtěli ani uvěřit, že to je vůbec možné.

Ano, i já jsem častým kritikem pražského zdravotnictví, ale jen z pozice ZZS a návaznosti péče, která zde pokulhává. Poslední zásah MZ však zatím naznačuje cestu k zlepšení a nápravě. A nutno podotknout, že v jiných krajích situace je dobrá. Mnohé nedostatky vidím v lidském faktoru. Pokud by se lidé zlepšili a začali se lépe chovat a plnit si své povinnosti alespoň na 95%, tak jsme ve zdravotnictví jedničky. Ano, máme i nedostatky v technickém vybavení a moderních postupech nebo metodách a léčbě, ale to je o penězích a nezbývá nám být skromnější. Dokud stát i občané nebudou na zdravotnictví více dávat peněz, tak nemůžeme chtít špičkové zdravotnictví. Zajímavé je, že země, kde dávají na zdravotnictví mnohem více prostředků, nedosahují takových výsledků. Nelze zdravotnictví hodnotit jen na luxusním prostředí a bifteku v nemocniční posteli. Laik bohužel nepozná kvalitu odborné medicínské péče a mnohdy hodnotí systém na základě negativních zkušeností s neurvalým a neochotným zdravotníkem. Mnohé problémy pramení v nedostatečné komunikaci a zkresleném laickém pohledu na medicínu. Negativní vliv médií a amerických vykrášlených seriálů jistě ovlivňuje myšlení a negativní hodnocení občanů. Také si myslím, že lidé ztratili pojem o životě, nemoci a zdraví, zcela zapomínají, že smrt patří k životu a že od určitého věku prostě už budou nemocní a že medicína stále na mnohé nemoci nezná lék. Nesnáším, když nás zdravotníky kritizují lidé, kteří celý život žijí zhýralým životem a nedodržují zdravou životosprávu. Nechtějí si přiznat, že svému tělu dali tzv. pěkně nafrak a že si jej sami zničili. Dokonce tací požadují tu nejlepší a nejdražší péči a stále nechtějí ani v této kritické chvíli změnit svůj postoj ke zdraví, např. pacient s již nevyléčitelným onemocněním srdce a po infarktu si nechtějí odepřít alkohol a cigarety i tučná nezdravá jídla a začít se alespoň hýbat, když celý život alespoň rekreačně nesportovali.

A s tím posledním názorem bych i souhlasil, protože někteří politici když už byli v politice, tak by bylo v jejich případě lepší, kdyby raději nic nedělali.

Hezký den a nebuďte jen kritický a posuňte se dopředu a hledejte na konci vašeho tunelu světýlko.

Schwarz