RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2014 14:19:02 - Mgr. Olga Sedláčková, MBA

Opravdu nám Euro nezdraží běžný život?

Pečlivě jsem si přečetla Váš článek na téma přijetí Euro. Dovolím si nesouhlasit v tom, že nedojde ke zdražení. Malý příklad: dneska stojí třeba houska 4 koruny, to jest cca. 15 centů. Jak nám zaručíte, že obchodníci všechny tyto "menší" částky automaticky nezaokrouhlí nahoru? Tím u většího nákupu určitě dojde ke zdražení. Vím, že to je asi triviální příklad, ale myslím, že tohle je to, co naše občany zajímá. Takže jak by to podle vás asi dopadlo? Jsem rozhodně EU pozitivista, ale myslím, že na některé věci není třeba spěchat.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2014 16:55:29 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Ani dnes není nikde záruka, že rohlík bude zítra stát 4 koruny. Ta hlavní kotva této ceny je v tom, že při naší úrovni nákladů je mnoho firem, které jsou s to ho za tuto cenu vyrábět. tím, že zavedu euro - vydělím všechny ceny třeba číslem 25, se na tomto absolutně nic nezmění….. Mimo to, proti “lednovému zdražování” po zavedení eura existují poměrně účinné postupy, které země úspěšně používají (zejména povinnost dlouhodobého uveřejňování cen v obou měnách).

když jsem hledal nějakou statistickou studii, která by se tím, jak moc přechod na euro ceny zvýší zabývala, tak jsem našel jen odkaz na studii, která tento dopad hodnotila na cca. 0,1-,02%, tedy někde kolem obvyklé měsíční inflace.

To, zda se po přechodu na auro ceny budou posouvat vzhůru či klesnou ovlivní mnohem více než zavedení eura to, v jaké situaci bude ekonomiky, a zda v ní budou nebo nebudou inflační tlaky.

Jinak, můj poměrně optimistický pohled na vhodnost zavedení eura není obecným, tedy doporučení, ať všichni zavedou euro co nejdříve, ale vychází ze situace naší ekonomiky, a tedy hlubokému provázání s trhem EU (zboží i investic), značnému pokroku k konvergenci k zemím eurozóny a dobrou připraveností Česka na tento krok (kromě pochopitelně názorů lidí a jejich skepsi).

Věřím, že euro by přineslo mírně vyšší růst ekonomiky a mělo jen malé, pokud nějaké, negativní dopady. Měli bychom tedy opravdu zvážit, zda “pobyt mimo eurozónu”, na dlouhé roky (již dnes bychom byli sto euro přijmout až v roce 2018), je pro nás tou nejlepší ekonomickou i politickou volbou…