PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2014 14:34:37 - svatopluk L.

Jak to dopadne s Ukrajinou?

Ukrajina by chtěla do EU...Kdy je to podle vás reálné, pokud vůbec?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.05.2014 1:19:15 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, pokud jde o vývoj na Ukrajině, možných scénářů je řada. Smír mezi kyjevskou vládou a Jiho-Východem po krvavých událostech v Oděse už asi možný není. Jiho-Východ se může odtrhnout, ale to by asi Západ nepřijal. Je možné pokračování trestné operace a Petro Porošenko jako pravděpodobný vítěz prezidentských voleb by musel všude umístit ozbrojené síly. Může se stát, že Západ si v zájmu zachování Ukrajiny vynutí, aby Kyjev připustil decentralizaci nebo federalizaci země. Možná je i varianta, že vznikne něco jako ukrajinská Bosna a Hercegovina, ale ta funguje jako mezinárodní (evropský) protektorát. Je také možné, že Jiho-Východ vytvoří ozbrojené síly a potáhne na Kyjev. Vzhledem k slabosti centra nelze vyloučit, že by se tak vynutil jakýsi ozbrojený pat. Ale už dnes je jasné, že fašistická junta v očích lidí prohrála. 
Současná Ukrajina je finanční černá díra. Evropská unie nemá dostatek prostředků, aby Ukrajinu sanovala. Kromě politických deklarací není schopna podpořit Kyjev ničím. Členství Ukrajiny v EU za této situace je méně pravděpodobné než členství Turecka.