PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2014 14:00:04 - Zdeněk V.

EURO

Dobrý den, jaký názor máte na EURO? Je ČR povinna ho po splnění kritérií přijmout, nebo se může rozhodnout ano- ne? Kdo za naši zemi vyjednával podmínky? Z jakého důvodu si Velká Británie, Švédsko a Dánsko si vyjednaly opt- out, když má být společná evropská měna výhodná? Děkuji vám za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.05.2014 21:23:44 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, Euro je dobrý a užitečný projekt. Evropské unii by existence domácí světové měny dala nové možnosti financování i pohybu na světových trzích. Jenže normální měna potřebuje dva pilíře, monetární (měnovou) politiku a fiskální politiku. To první je, to druhé ne, protože daně (až na 6. směrnici o DPH) jsou domácí záležitostí. Není fiskální unie a rozdíly daňových soustav jsou obrovské. Fiskální unii měl nahradit pakt růstu a stability, který ale porušovali i ti největší hráči. Zesílením kontroly v rozpočtové oblasti měl být balíček šesti zpráv EP pod jménem e-governance. Vyústěním těchto snah je tzv. fiskální kompakt, který by byl ale velkým zásahem do finanční suverenity. ČR se zavázala, že přijme euro, ale není vůbec stanoveno kdy. To záleží na politické vůli české reprezentace i veřejnosti, která by ji měla kontrolovat. Britům se nedivím, kdybych měl libru s jejím zázemím a londýnskou burzu, rozsahem a významem srovnatelnou s newyorskou, také bych nespěchal. U skandinávských zemí jsou důvody jiné, a to především rozdíly v daňové politice a v sociální politice. Pro ČR jako celek by momentálně vstup do eurozóny žádnou hmatatelnou výhodu nepřinesl, užitek by z toho měl jen určitý segment podnikatelského sektoru. I tak je naše vazba na euro větší než u Řecka, Portugalska nebo Španělska, které jsou členy eurozóny. Podmínky přijetí euro, stejně jako všech 31 kapitol přístupových smluv, vyjednával Pavel Telička se svým týmem.