Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.05.2014 9:49:49 - občanzDomažlic

Euro

Proč je pro mě, jako obyčejného občana výhodné Euro? Pracuju v ČR a na cestování do zahraničí nemám.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.05.2014 12:39:42 - Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

Zdravím Vás,

děkuji za Váš dotaz. Je pro mě zásadní úlohou s občany o daných věcech diskutovat a poskytnout jim dostatečně srozumitelné a kompletní informace o tom, co se jich v rámci EU dotýká..

Je pravda, že nejviditelnější výhody přináší jednotná měna občanům, kteří chtějí pracovat, či cestovat do ostatních zemí EU. Ovšem jinak euro přinese do českého rozpočtu také významnou úsporu na transakčních poplatcích.

Například slovenská ekonomika ušetřila po svém vstupu do eurozóny (po přijetí EURa) na transakčních nákladech v řádu miliard bývalých slovenských korun ročně. Úspory české ekonomiky by byly při zhruba dvojnásobném objemu zahraničního obchodu ve srovnání se Slovenskem rovněž zhruba dvojnásobné, kdybychom přijali euro již při vstupu - stejně jako Slovensko.

Proti však samozřejmě hovoří i další aspekty společné měnové politiky. Například tak často diskutovaný fiskální pakt a povinné přispívání do společného dluhového balíku - do Eurovalu.

S pozdravem, Váš Richard Andrle Sylor