Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2014 9:41:56 - nodřej kvapný

zákonodárci v ČR

Pro řadu poslanců z ANO včetně vás je typické, že kritizují nečinnost poslanců, to jak sněmovna pracuje... Mě by tak zajímal dvě věci. Váš názor na smysl našeho senátu a váš pohled na, podle mě, velký počet zákonodárců celkem. Proč se nesníží? I v poměru s řadou jiných zemí jich máme na počet obyvatel hodně. A nebylo by třeba dobré i omezit funkční období, po které mohou být poslanci/senátoři zvoleni, jako je tomu třeba u prezidenta?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.06.2014 6:01:46 - Ing. Radka Maxová
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Dobrý den pane Kvapný,
v první řadě přijměte omluvu, že se dostávám k Vašemu dotazu poněkud opožděně., ale k věci.  Píšete, je pro řadu poslanců „…typické, že kritizujete nečinnost poslanců….“. není to úplně tak, že kritizujeme nečinnost poslanců, resp. všech poslanců. Jde o to, že většina lidí, kteří se zapojili do hnutí ANO a posléze se např. stali poslanci, jsou lidé, kteří byly ve svém „předcházejícím“ životě zvyklí na daleko rychlejší způsob práce, na okamžitě rozhodování, za které si nesli zodpovědnost. Byli a jsou si vědomí, že „každá minuta“ a to doslova, je prostě drahá. Způsob projednávání záležitostí ve sněmovně je pro většinu z nich tudíž něco jako „šok“, zvláště pak, jedná-li se o cílené zdržování schválení či projednávání důležitých bodů. Na základě těchto zkušeností bychom rádi změnili Jednací řád sněmovny. Už teď si ale uvědomujeme, že to zřejmě nebude lehký úkol, o čemž svědčí předběžné reakce ve sněmovně. To k té kritice nečinnosti.

Jinak, co se týká počtu zákonodárců je problematické - a to právě z výše uvedených důvodů - měnit cokoliv na procedurálních způsobech např. u počtu poslanců či senátorů, protože je k tomu třeba změna Ústavy a to je skutečně neuvěřitelně časově náročný proces, vyžadující navíc souhlas 120 poslanců. Takže neříkám, že by naše země nesnesla menší počet zákonodárců, ale rozhodně to není zrovna v tomto okamžiku to podstatné, co by se mělo řešit. V první řadě by právě měly jak Poslanecké sněmovna, tak i Senát pracovat trochu rychleji, dynamičtěji a s větším efektem, k čemuž je zapotřebí potlačení osobních ambicí a věnovat se tzv. obecnému zájmu.

Nevím, v jakém smyslu myslíte omezení funkčního období, ale volební období 4 let je doba, kdy je právě člověk schopen zorientovat se v problematice, tzv. „chytit rytmus“ a mít šanci věnovat se věcem, které jsou nutné.  Do jaké míry je nutné několikeré opětovné zvolení do stejné pozice, přiznám se, že jsem se tím osobně nezabývala a nejsem si jistá, co je to jediné správné. U někoho, kdo má odborné znalostí a vysoký morální kredit může být požehnáním, že ve funkci zůstává, u někoho jsou i 4 roky mnoho.

Mějte se hezky, Vaše Radka Maxová