Ing. Jiří Petrů

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.05.2014 15:59:29 - rene

pitná voda

Mě se na vás líbí, že odpovídáte na skutečně všechny dotazy. Upřímně jsem vám chtěl jen vyjádřit přízeň, nenapadá mě žádný dotaz, ale abych dodržel pravidla zeptám se k konferenci, které jste se účastnil, i když je to taková filozofická otázka. Jaká je podle vás optimální cena vody? Často slýchám, že je drahá, ale na druhou stranu, kolik ji plýtváme zbytečně? A jak se díváte na problém s nedostatkem pitné volby, který se podle některých bude stupňovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.05.2014 14:06:53 - Ing. Jiří Petrů
Cena vody je usměrňována v souladu se zákonem, takže ji nelze stanovovat libovolně. Do ceny lze promítnou pouze ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk. Cenu vody však ovlivňuje i „dotační“ regulace, tedy podmínky stanovené administrátorem při čerpání prostředků z Operačního programu životního prostředí. Ten nastavuje ceny pro vodné respektivě stočné tak, aby bylo dosaženo udržitelnosti vodohospodářského systému. Cena se tak zvedne o tři až pět procent nad výši inflace. To také bylo hlavním tématem jednání Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj v Moravských Budějovicích se starosty, vlastníky a provozovateli vodohospodářské infrastruktury, za účasti náměstků ministerstev financí, životního prostředí a zemědělství. Bylo zde hovořeno i o „sociálně udržitelné ceně vody“. Cena vody je v České republice v poměru k příjmům obyvatel, v porovnání s Evropou, velmi vysoká. Vzniká tak kruh kdy čím je vyšší cena, tím nižší je spotřeba a provozovatelé pak k pokrytí nákladů vodu opět zdražuji. Pokud se týká spotřeby vody v domácnostech, tak před rokem 1989 byla cca 200 litrů na osobu a den. Dnes není výjimkou, že se spotřeba pohybuje okolo 60 litrů na osobu a den. Především starší lidé používají často vodu z ekonomických důvodů několikrát, například vodu po koupání použijí poté na splachování. Na jednání se také hovořilo o hospodaření s vodou v tom smyslu, že Česká republika má jen tu vodu, která zde naprší. Proto je potřeba, než odteče z našeho území, ji efektivně využít a co nejvíce udržet. Omlouvám se za stručnost, ale celé jednání trvalo přes tři hodiny a podle mě pojmenovalo správně hlavní problémy - cenu, spotřebu a využití vody. Zdraví Jiří Petrů