ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2014 11:14:56 - saudová

dostupnost lékařů

Napadla mě také ještě jedna otázka, když mám možnost se vás zeptat. Jak podpoříte to, aby byl dostatek zdravotníků všude, třeba v Praze o lékaře není nouze, ale třeba v Moravskoslezském kraji už to tak růžové není a co pak třeba ve vyloučených lokalitách?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.06.2014 11:58:34 - MUDr. Igor Nykl
Dobrý den !    Problém nedostatku lékařů v určitých lokalitách a určitých oborech je jeden z nejpalčivějších problémů celého českého zdravotnictví. Souvisí už např.s tím, že v ČR se minulým vládám podařilo výrazně " rozvrátit " systém vzdělávání ve zdravotnictví. A od toho je třeba začít. Proto se nyní na MZ vytvořila pracovní komise, která má za úkol obnovit smysluplnost vzdělávání lékařů či obecně zdravotníků v ČR . Především aby se zde vychovávali lékaři s možnosti rychle se samostatně zapojit do praxe a současně se myslelo při tom na nedostatek lékařů v určitých oborech. K tomu by měla přispět změna v akreditaci pracovišť určených k výchově lékařů tak, aby nebyli nuceni svůj vzdělávací cyklus absolvovat jen ve fakultních nemocnicích, nýbrž i v krajských či městských nemocnicích, kde to nyní nešlo. Fakultní nemocnice proto nyní neměly výraznější problémy s personálem, neboť je zachraňují absolventi lékařských fakult, z nichž někteří by rádi již od počátku své praxe chtěli pracovat  a vzdělávat se v nějaké krajské či městské nemocnici, ale z legislativních důvodů to nyní nejde.     Samozřejmě druhou otázkou je finanční ocenění lékaře v českém zdravotnickém systému, kdy nadále trvající poměrně výrazný rozdíl mezi platem začínajícího lékaře v ČR a naopak v Německu či Rakousku způsobuje, že ztrácíme určitou část absolventů lékařských fakult či i lékařů, kteří jen u nás dokončili atestaci a hned mizí jinam.Zde určitě vyvstává např.otázka, zda nadále vystačíme s tím, že do zdravotnictví se dostává zhruba 7,5% HDP, což je pod evropským průměrem.