Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2014 8:00:24 - žluťásek

důchodová reforma

Jste členem expertní komise pro důchodovou reformu. Musíte mít ta nějakou vlastní vizi, jak by to mělo fungovat. Můžu se na ni zeptat? Babiš už také neznačil, že podle něj není zrušení II. pilíře úplně moudré. Souhlasíte? Ono něco zrušit je jednoduché, ale ne vždy je to řešení, stejně jako teď, protože současný důchodový systém je neudržitelný.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2014 7:54:16 - Ing. Jan Bartošek

 Dobrý den pane Žluťásku,


II. pilíř důchodové reformy je myšlenka, která je špatná od samé podstaty. Chybí nám peníze v našem státním průběžném systému a II. pilíř je postaven na tom, že se důchodové peníze cpou do soukromých kapes a to ještě se státní podporou. Považte tu nelogičnost, kdy si stát půjčuje peníze na svůj schodkový rozpočet od soukromých investorů a pak jim tyto půjčené peníze dává zpět, ale ne jako splátku, ale jako podporu důchodů občanů. Takže pokud si chce někdo spořit více na důchod, tak ano, ale ideálně do průběžného systému formou osobních účtů. II. pilíř je zbytečná duplicita ke III. pilíři a do něj se také postupně také transformuje.


-JB-