Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2014 8:15:27 - žluťásek

důchodová reforma

Jste členkou expertní komise pro důchodovou reformu. Musíte mít ta nějakou vlastní vizi, jak by to mělo fungovat. Můžu se na ni zeptat? váš předseda už také neznačil, že podle něj není zrušení II. pilíře úplně moudré. Souhlasíte? Ono něco zrušit je jednoduché, ale ne vždy je to řešení, stejně jako teď, protože současný důchodový systém je neudržitelný.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2014 12:15:45 - Ing. Radka Maxová
 Dobrý den,

máte pravdu, nejde vše zrušit hned a také by nebylo moudré a tzv. „fér“, abychom lidem, kteří se II. pilíře aktivně zúčastnili, brali jejich práva na adekvátní  důchody ani naspořené částky.  Zároveň je pravda, že I. pilíř, tj. klasické pravidelné odvody do důchodového systému,  nestačí na pokrytí nákladů, které tento systém vyžaduje.

Důchodová komise, ve které jsem jako zástupce hnutí ANO, tuto problematiku řeší  jako prioritní úkol. V současné době existují k diskuzi 3 varianty, o kterých se uvažuje:

1. Zrušit II. pilíř a prostředky přesunout do III. pilíře. Zrušit druhý pilíř můžeme až poté, co budeme znát právní rizika dopadu tohoto zrušení na účastníky, stát a fondy. To jsme zadali na minulé komisi odborníkům, kteří nám tuto analýzu měli zpracovat. Slíbili, ale zatím nic. Je to s podivem, tak uvidíme na komisi 3.7.2014. Chtěla jsem také po Ministerstvu financí zpracovat protnutí druhého a třetího pilíře. Ukázalo se, že cca 81% účastníků III. pilíře má i druhý pilíř. Takže zhruba 20 000 lidí nemá oba pilíře. Co tedy s těmito účastníky? Vybrat naspořené prostředky v hotovosti?! Je třeba ale domyslet, jak se k těmto účastníkům zachovat,  nepřevedou-li si prostředky do třetího pilíře, neboť v těch 5% jsou i prostředky z prvního pilíře. Jelikož veškeré prostředky na účtu účastníka II. pilíře náleží jemu, je toto asi největším problémem tohoto prvního návrhu. Současně se zrušením II. pilíře je třeba i myslet na úpravu III. pilíře. Je třeba si uvědomit, že do budoucna něco jako II. pilíř bude muset stejně existovat. I když se uvažuje o prodlužování věku odchodu do důchodu, nebude v budoucnosti stačit naše mladá generace na financování důchodového účtu v I. pilíři.

2. Jak říkám zakonzervovat tento druhý pilíř. Přestat do něj vyvádět 3% z I. pilíře. Zanechat dobrovolnost účastníků, ale nevyvádět finance z prvního pilíře. Ukázal by čas, zda-li by poté fondy samy nenabídly klientovi přechod do III. pilíře, protože se jim správa fondů nevyplatí.

3. Poslední variantou je jakási modernizace II. pilíře i když o ní mnoho členů komise nechce slyšet.  Jak jsem již výše uvedla, něco jako II. pilíř stejně bude muset do budoucna fungovat. Proto by bylo dobré, kdybychom se v komisi zamysleli nad tím, zda i toto není varianta. Varianty s nutnými úpravami, třeba jako:  ustavit nárok na výplatu v určitém věku, otevření vstupu věku i po 35 roce a také zároveň otevřít možnost výstupu (zřejmě s určitou formou penalizace do budoucnosti), stanovit varianty výplaty naspořených prostředků (jednorázově, měsíčně, čtvrtletně) a možná i dobrovolnost spolufinancování s min. 2%.

Tolik si k současné situaci o důchodové reformě.

Mějte se hezky,

Vaše Radka Maxová