Ing. Adolf Beznoska

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2014 8:17:17 - žluťásek

důchodová reforma

Jste členem expertní komise pro důchodovou reformu. Zajímalo by mě, zda vy sedíte za minulou vládou prosazeným II.pilířem, zda jste do něj vstoupil.Moc lidí to totiž nebylo a tak se připravuje nová reforma. co v rámci ní budete prosazovat? A poslední dotaz, proč taková komise ze zástupců všech parlamentních stran+ řady odporníků nebyla již před tím? Komu jste takhle vaší reformou prospěli, když ji následující vláda zruší?

Musíte mít ta nějakou vlastní vizi, jak by to mělo fungovat. Můžu se na ni zeptat? Babiš už také neznačil, že podle něj není zrušení II. pilíře úplně moudré. Souhlasíte? Ono něco zrušit je jednoduché, ale ne vždy je to řešení, stejně jako teď, protože současný důchodový systém je neudržitelný.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2014 10:19:04 - Ing. Adolf Beznoska
 Dobrý den,

jsem dlouhodobě zastáncem druhého pilíře, který zlepšuje situaci svým pojištěncům tím, že jim navyšuje disponibilní příjem v důchodovém věku. Nemyslím si tedy, že je správné opouštět koncept druhého pilíře, spíše bychom měli zanalyzovat proč je v něm málo pojištěnců a jak ho udělat atraktivnější. Pouhé zrušení druhého pilíře neřeší dlouhodobý problém s demografickým vývojem České republiky a tedy pravděpodobně nízké příjmy pro budoucí důchodce.

Přeji si tedy zachování druhého pilíře, je neférové měnit pravidla v průběhu hry na základě pouhého politického rozhodnutí. Očekávám, že v případě zrušení druhého pilíře se někteří klienti budou oprávněně domáhat svých práv soudní cestou. Druhý pilíř je třeba vylepšovat, ne jej rušit. Je hojně využívaným modelem používaným v celé řadě vyspělých zemí a doporučuje jej Mezinárodní měnový fond.

Před prosazením druhého pilíře se scházela spousta odborných komisí (jmenujme alespoň Bezděkovu komisi) a probíhala jednání mezi všemi politickými stranami. Problém těchto jednání byl v tom, že většina expertů upozorňovala na nutnost reformy penzí, jinak by hrozilo, že naše děti již nebudou mít dostatečné důchody, ale politici se jakýchkoliv změn báli. Dobrovolný druhý pilíř byl krok alespoň k tomu, že kdo chtěl, mohl se svou penzí něco udělat. Je evidentní, že první pilíř na slušné důchody v budoucnu stačit nebude. Navyšování sociálního pojištění není správnou cestou, neboť zvyšuje vedlejší náklady práce, které již dnes máme jedny z nejvyšších v EU. Jsem přesvědčen, že je nutné hledat řešení v rámci individuální odpovědnosti a rodinné sounáležitosti, včetně zhodnocování prostředků v rámci běžně využívaných bankovních produktů, které známe z vyspělých zemí.

S pozdravem

Adolf Beznoska