Ing. Adolf Beznoska

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.06.2014 9:15:01 - Lukas Knobloch

důchodci

Jak se stavíte k myšlence, že by důchodci měly pracovní smlouvy na dobu určitou, a ne jako nyní na neurčito? A druhá věc, zazněla také včera v TV, já též souhlasím s tím, že mnoho důchodců, kteří pracují berou práci mladým. Nemyslím, že jde o podřadné práce, které by mladí dělat nechtěli, ba naopak, Třeba takový manažeři, kolik jich je v důchodovém věku... Pokud budou mít mladí práci, věřím, že většina se o své rodiče-důchodce postará.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2014 10:24:03 - Ing. Adolf Beznoska
 Dobrý den,

trh práce v České republice trpí velkou rigiditou, která je způsobena mnoha více či méně nesmyslnými regulacemi. Vytvářet nové regulace pro seniory a omezovat jim tak právo na přivýdělek v důchodovém věku není cesta správným směrem. Chtějí-li senioři pracovat, měli by dostat tuto možnost a to za stejných podmínek jako má kdokoliv jiný na pracovním trhu.

Teze o tom, že mladí lidé nemají práci, protože staří lidé neodcházejí do penze, není tak úplně pravdivá. Kvalifikace mladých a starých lidí se značně odlišuje, takže ve skutečnosti si tyto skupiny osob příliš nekonkurují a práci si navzájem neberou. Z praxe vím, že zaměstnavatel se nerozhoduje, zda zaměstná mladého nebo starého občana, vždy již dopředu ví, kdo by se na danou pozici nejvíce hodil a podle toho uzpůsobí výběrové řízení. Větší zaměstnanosti mladých lidí můžeme dosáhnout krátkodobě podporou při jejich zaměstnávání a dlouhodobě zlepšením vzdělávacího systému, který se bude více orientovat na praxi.

S  pozdravem

Adolf Beznoska