Ing. Pavlína Nytrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.06.2014 9:20:48 - Lukas Knobloch

důchodci

Jak se stavíte k myšlence, že by důchodci měly pracovní smlouvy na dobu určitou, a ne jako nyní na neurčito? A druhá věc, zazněla také včera v TV, já též souhlasím s tím, že mnoho důchodců, kteří pracují berou práci mladým. Nemyslím, že jde o podřadné práce, které by mladí dělat nechtěli, ba naopak, Třeba takový manažeři, kolik jich je v důchodovém věku... Pokud budou mít mladí práci, věřím, že většina se o své rodiče-důchodce postará.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.06.2014 16:14:31 - Ing. Pavlína Nytrová
Problematika důchodové reformy je složitá a není možné jen alibisticky konstatovat ano, pracující důchodci by měli mít pracovní smlouvy na dobu určitou a berou mladým lidem práci. Jde o více aspektů. Souhlasím s tím, aby důchodce pobíral důchod, nebo pracoval a pobíral jen plat. Jenže většina důchodců přece pracuje proto, že má malý důchod. Jistě by bylo perfektní, kdyby důchodci nemuseli řešit existenční problémy a užívali si stáří. Ale to je situace, na kterou nebyli současní důchodci připraveni, nešetřili si sami na důchod, nemysleli na zadní vrátka, počítali s tím, že se o ně postará stát. Je potřeba, aby se toto vnímání změnilo a současná generace si sama šetřila na důchod. Musím však také kriticky přiznat, že my, politici jsme k tomu také přispěli. Sice byla po mnoha letech politického vyjednávání schválena, podle mne, jakási pseudodůchodová reforma, 2. penzijní pilíř, předchozí Sněmovnou, ale současná Sněmovna připravuje změny. Doba nejistoty tak stále trvá.

Nemohu tak, jako Vy, kategoricky tvrdit, že důchodci berou mladým práci. Jistě takové případy existují stejně, jako ty opačné, kdy mladí lidé některé práce dělat nechtějí. Pro snížení nezaměstnanosti je potřeba vytvořit podmínky pro zaměstnavatele, aby vznikla nová pracovní místa. V současné době jsou odvody za zaměstnance vysoké a nemotivují zaměstnavatele. Pokud jde o poslední větu Vašeho dotazu, pak bych si moc přála, aby se mladí pracující postarali o své rodiče – důchodce. Ze svého okolí znám bohužel, několik rodin, ve kterých tomu tak není.