MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.06.2014 9:35:12 - Lukas Knobloch

pracující důchodci

Vy už jste minulosti vyslovil myšlenku, že důchodci berou místa mladým. Já s vámi souhlasím a jak zaznělo včera u Jílkové nejsem sám. Jak to ale řešit, když mají třeba důchodci dluhy, na které jim důchod nestačí? sebrat jim práci = odsoudit je chudobě, a tu se podle mě po letech dřiny nezaslouží. Knobloch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.06.2014 15:20:37 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den,

ano, zastávám názor, že je chybou, když důchodci zabírají místa mladým. Musím ale dodat, že to musí být chápáno v kontextu, a to že zastávám i názor, že důchodci nesmí živořit a být v chudobě. Takže jinak řečeno, společnost by měla umět nastavit systém tak, aby mladí měli práci a mohli se živit a současně aby staří nemuseli pracovat a žili na úrovni a mohli si užívat stáří v klidu. Bylo nespravedlivé, když jsem byl některými kritiky napadán, že jsem snad proti důchodcům. Nikoliv. Můj názor je pro mladé i staré. Obě skupiny chrání. K Vaší další otázce, jak to řešit, musí vědět Vláda a politici, kteří se rozhodli živit v ministerském křesle. Pokud to nevědí a nemají řešení, tak se do politiky ani neměli hrnout. Ministr práce a sociálních věcí musí mít koncepci a ministr financí na to musí umět najít prostředky. Problémem ale bude, pokud státní pokladna je prázdná a ještě zadlužená. V takovém případě není řešení. Já v takové situaci bych konal a to rychle, protože už není čas na otálení. Opakovaně jsem již veřejně uvedl svůj názor na řešení problému, který spočívá v přehodnocení priorit nutných pro ČR. Jedná se o problém, kdy nemáme dostatek financí a jsme zadlužení. V takovém případě si nemůžeme dovolit plýtvat a rozhazovat. Musí se ihned zastavit nesmyslné a zbytné drahé či dokonce předražené projekty. Musí se určit žebříček priorit pro občany, kam řadím bezpečnost, zdraví a vzdělání. Bezpečnost, aby se lidé nepozabíjeli a nezhoršila se situace ve společnosti ještě více nebo aby Vláda mohla vůbec fungovat a pracovat. Zdraví logicky proto, aby v ČR ještě byli Češi a lidé, kteří vybudují lepší společnost a lepší ekonomické podmínky atd.

Koneckonců by si politici měli konečně také uvědomit, že bez zdravé společnosti, nebudou ani oni, protože je nikdo už nezvolí a nebude živit (platit daně). A dále samozřejmě vzdělání, bez kterého se nemůže společnost nejen udržet, ale vůbec rozvíjet a budovat a více tvořit. A teprve poté řadím další potřebnosti, jako je např. armáda, infrastruktura, kultura atd. Mám pocit, že dlouhodobě je zcela nepoměr mezi resorty a jsou preferovány resorty zbytné nebo tzv. výnosné pro někoho. Jako občan jistě oželím Gripeny a tanky nebo jinou předraženou techniku, když lidé nemají na jídlo a léky a nebo kvalitní vzdělání nebo policie obrazně řečeno honí zločince na kolech nebo dokonce pěšky, protože nemá v čem jezdit nebo nemá na benzín… Dávno měla Vláda zrušit zbytná ministerstva potřebná sloučit, snížit přebujelou administrativu na všech úrovních a omezit zbytečné papírování a umělou zaměstnanost. Pokud bude více prostředků, bude i na lepší podmínky důchodců, aby nemuseli ve svém stáří stále ještě pracovat. A ze své zkušenosti vím, že mnozí důchodci dokonce musí pracovat, aby kromě sebe uživili i své děti a vnoučata.

Hezký den a děkuji za zájem

Schwarz