Ing. Lenka Andrýsová

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2011 13:40:05 - Hálková

Stovky připomínek

Paní poslankyně, návrh zákona o veřejných zakázkách prošel připomínkovým řízením a bylo dost připomínek, měla jste osobně Vy nějaké zásadní připomínky nebo jste s návrhem spokojena?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.05.2011 21:39:21 - Ing. Lenka Andrýsová
 Novela zákona o veřejných zakázkách měla opravdu stovky připomínek. Já jsem ministerstvu sdělila ty připomínky, které jsem dostala od lidí do mailu. Oficiální připomínku v rámci připomínkového řízení jsem ovšem
nepodala, protože nejsem subjektem, který by na to měl právo. Zákon do sněmovny ještě nedorazil, ale čekáme jej v nejbližších dnech. Přesto podle toho, co jsme probírali na expertní skupině k veřejným zakázkám, a podle
toho, co zaznělo na tiskové konferenci vlády, se mi aktuální podoba zákona jeví velmi dobře. Jsem velmi ráda za tyto změny:
a) výběrové řízení budou muset státní orgány vypsat u zakázek od 1 miliónu Kč od roku 2014 (po dobu přechodnou u zakázek na služby a dodávky od 1 miliónu, u stavebních prací od 3 miliónů)
b) ruší se možnost losování vítěze. To znamená, že by se již neměly stávat situace jako karlovarská losovačka.
c) drahé zakázky bude muset schvalovat vláda, nebo zastupitelstvo (drahá zakázka je v zákoně definovaná pod pojmem významná zakázka- u vlády je to 300 miliónů Kč)
d) zavádí se povinnost využívat elektronických aukcí, které mnohdy zlevnily zakázky až o 40%
e) omezuje se prostor pro zadávání nesmyslných kvalifikačních požadavků (např. existovaly případy, kdy se do kritérií pro výstavbu čističky uvedlo, že firma, která ji bude stavět, musí mít šest nákladních lodí).
Tomu pomůže opatření, že ten, kdo zakázku vypisuje, musí podepsat prohlášení o tom, že na trhu existují min 3 dodavatelé a kvalifikační kritéria musí zdůvodnit)
f) zdvojnásobení sankcí, které může ÚOHS ukládat
g) doložení jmen těch vlastníků u firem s anonymními akciemi, kteří mají ve firmách ucházející se o zakázky více než 10% podíl
 
Lenka Andrýsová