PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2014 6:40:46 - EvaDolejšová

PŮJČKY EK Ukrajině

Dobrý den vážený pane europoslanče.Mán na Vás pár dotazů.Evropská komise ,,půjčila,,Ukrajině první část půjčky 500milionů eur.1 kdo to schvaloval-všechny členské země? 2 hlasovaly všechny členské země pro, nebo byla některá země proti poskytnutí půjčky? 3 obdržela nebo vyžaduje EK doklad na co byla v době fin.krize tato částka skutečně použita? 4 nejsou tyto nemalé peníze používány nehospodárnou Ukrajinou na zbraně-válečné prostředky? 5 V případě,že Ukrajina těmito evropskými penězi splácí svůj dluh vůči Rusku - neměla by raději EK peníze dávat přímo Rusku? Připomíná mi to stejný problém jako se sociálními dávkami pro neplatiče nájemného. Otázek by bylo mnoho.Možná na celý článek.Děkuji za odpověd´ . At´ se Vám i všem Čecháčkům v EP daří.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 11:01:35 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, paní Dolejšová, děkuji Vám za dotaz. 1. Výšku této částky navrhovala komise a schvalovala Evropská rada, složená z jednotlivých členských zemí. Momentálně je předsednickou zemí Řecko, následovat bude Itálie. ČR nebyla nijak nadšená z  této výpomoci, ale nijak neprotestovala.
2. Informace o postoji jednotlivých členských zemí nejsou v tuto chvíli známy.
3. Použití peněz se kontroluje. 
4+ 5. Uvedená suma má pomoci odvrátit státní bankrot a totální rozpočtovou krizi Ukrajiny. Je to takzvaná makrofinanční asistence, nikoli úhrada vojenské operace nebo za plyn.

Zmíněná pomoc je jen plivnutí do moře: státní dluh Ukrajiny je 145 mld. dolarů (hrubý domácí produkt 153 miliardy dolarů). Oligarchové a spol. vyvezli z Ukrajiny kapitál do zahraničních bank ve výši 167 mld. USD. Jen Gazpromu dluží Ukrajina za první čtyři měsíce letošního roku 3, 5 mld. USD. Rusko opustilo preferenční ceny plynu pro Ukrajinu a podle platné smlouvy z roku 2009 začalo trvat na režimu předplateb. EU se stala rukojmím současné moci v Kyjevě, protože její spor s Ruskou federací vedl k zastavení dodávek plynu na Ukrajinu a Ukrajina hrozí, že zastaví tranzit plynu do EU. Komisař Oettinger hledá řešení, ale přiznal oprávněnost nároků Ruské federace, aby byl dluh splácen. Opakuji, že tato půjčka nevyřeší ukrajinskou finanční krizi, jejímž znakem byl prudký pokles zlatých zásob centrální banky od roku 2011 a průmyslová krize od roku 2012.