MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.06.2014 15:29:28 - HanaP.

záměna léků

Pane doktore, jak je možné, že dochází v nemocnicích k záměně léků? Prý to není úplně ojedinělé. A setkal jste se s tím už i na záchrance? Nemyslím tím samozřejmě přímo vás

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 10:33:16 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den, děkuji za dotaz a zájem o problémy zdravotnictví. Je to snadná odpověď. Všude, tzn. i ve zdravotnictví pracují jen lidé a lidé jsou omylní, protože to nejsou roboti. Každý člověk má své starosti, problémy a chybuje. Takže se občas něco v každé profesi stane a přihodí nesprávného. Neznám okolnosti případu, na který reagujete. Došlo k záměně léků za nějakou toxickou látku. Stává se to několikrát do roka, že někdo pozře něco špatného, protože došlo k záměně. Např. doma někdo vypije omylem chemikálii, protože si jí dali do lahve od nějakého nápoje. V nemocnici někdo možná záměrně udělal to samé, že dal nějakou chemikálii do obalu od léků. Nebo někdo záměrně podal pacientovi chemikálii. I to se už přeci stalo – heparinový vrah. Takže teď musíme počkat na vyšetřování policie, co se stalo a co bylo příčinou a kdo nese zodpovědnost. Obecně v nemocnicích stejně jako v jiných provozech – potravinářství a restaurace atd. se každý snaží udělat maximum, aby takovým nepříjemnostem předešel. Záleží na tom, jak to na oddělení mají nastavené, jak to vedení kliniky nebo nemocnice nastavilo, předpisem, organizací práce a logistikou. K záměně léků by nemělo docházet. Na záchrance se to nestalo, aspoň o tom nevím. V minulosti když jsem nebyl ředitelem, tak se stal případ, kdy lékař kradl opiáty pro sebe a svou přítelkyni a nahradil jej běžnou lékárnickou vodou nebo fyziologickým roztokem, které se používají pro ředění léků. O jiném případu nevím. Když jsem pracoval v nemocnici, tak se občas stalo, že si sestřička spletla léky, ale nevím o případu, že by to ohrozilo pacienta. Takový případ znám stejně jako Vy až z médií, a to byl již zmíněný heparinový vrah.

Hezký den

Schwarz