Ing. Pavlína Nytrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2014 9:59:17 - Maláčková

kvóty

Neuráží vás jako ženu zavádění kvót pro naše zastoupení ve firmách, politice apod.? Mě ano? Myslím, že žádné kvóty nepotřebujeme. Navíc mi to od vás přijde směšné. ve vedení strany máte en jednu ženu a ve vládě též a to náhodou, protože pan krčál nabídku odmítl. Pokud se neplete, v předčasných volbách byly ve všech krajích lídrem strany také muži... Děkuji za váš názor. Maláčová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 9:42:04 - Ing. Pavlína Nytrová
Jedním z důvodů proč se angažuji v politice, je právě to, abych přesvědčila další ženy, aby vstoupily do politiky. Z vlastní zkušenosti vím, že ta situace není černobílá. Na jednu stranu se ženy do politiky nehrnou a mají proto své důvody, kterým rozumím, a na druhou stranu když už se rozhodnou a do politiky vstoupí, narazí na sebevědomé jednání mužů, kteří se chovají jako by jim „všechno patřilo“.  Nedávno jsem se zúčastnila jednání se zástupci Meziparlamentní unie. Podle nich jiná cesta než zavedení kvót neexistuje. V zemích, kde už byly zavedeny, se ženy skutečně do politiky zapojily a zlepšila se tam úroveň vládnutí. Ve Rwandě se po zavedení kvót podílí na politickém řízení téměř 64 procent žen, Andorra má 50 procent, za nimi následuje Kuba se 49 procenty, Švédsko a Jižní Afrika se 45 procenty, poté Seychely se 44 procenty, Senegal a Finsko se 43 procenty, Ekvádor se 42 procenty, Belgie se 41 procenty a Nicaragua se 40 procenty. Zatím není jisté, zda se nám podaří legislativně upravit to, aby existovaly kvóty pro ženy na kandidátkách do sněmovních a krajských voleb, případně pro zastoupení ve vedení veřejných institucí a podniků, ale myslím si, že po mnoha letech jen planých diskusí o zvýšení počtu žen v politice, je to nyní nejvhodnější cesta, jak skutečně ženy do politiky a do vedení velkých podniků prosadit.