Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2014 19:26:55 - V.Koloušek

tabákové výrobky

Jak konkrétně ovlivní zákon o potravinách a tabákových výrobcích, právě trh s tabákovými výrobky? Nějak to ve vašem článku postrádám. Budete se třeba zabývat zákazem prodeje ochucených cigaret? A jak to vidíte se zdražováním cigaret?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 9:39:30 - Ing. Jan Hajda

Dobré ráno,

děkuji za Váš dotaz. Co se týká novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, tento zákon se tabákových výrobků, cigaret, dotýká pouze z pohledu balení a jeho označení. Na spotřebu cigaret nebude mít tento zákon dle mého názoru velký vliv.

Větší vliv bude mít novela zákona o spotřebních daních, která se v současné době projednává v Poslanecké sněmovně.

Samotný návrh zákona o spotřebních daních je předkládán na základě zhoršeného vývoje směrného kurzu české koruny vůči euru, protože tento vývoj výrazně ovlivňuje naplnění požadavku na minimální zdanění cigaret stanoveného směrnicí Rady 2011/64/EU o struktuře a sazbách spotřební daně z tabákových výrobků. Podle článku 10 směrnice je Česká republika povinna s účinností od 1. ledna 2014 splnit specifický minimální požadavek na výši spotřební daně 90 eur na tisíc kusů všech cigaret a procentní požadavek na výši 60 % vážené maloobchodní prodejní ceny. Specifický požadavek pro rok 2014 je nutné splnit v přepočtu podle směrného kurzu koruny vůči euru, který byl platný první pracovní den v říjnu 2013. Sazby daně jsou navržené tak, aby bylo možné pro případnou úpravu sazeb na rok 2015 využít článek 18 odst. 2 směrnice a předešlo se tak další úpravě sazeb spotřební daně z tabákových výrobků v krátkém časovém odstupu.

Pokud se týká mého hlasování, musím objektivně říct, že u cigaret se tak často zvyšuje spotřební daň, že nejsem zatím rozhodnutý, jestli toto další zvýšení daně podpořím.

Zdůrazňuji, že jsem nekuřák a nejsem ve střetu zájmů.